Turska automobilska industrija očekuje rekordnu prodaju u junu

0

Turska automobilska industrija očekuje da će prodaja u junu dostići rekordne brojke zahvaljujući atraktivnim paketima kredita za automobile koje su obezbijedile javne banke i potražnji koja je mirovala zbog pandemije koronavirusa.

Velike auto kuće širom zemlje kazale su za turski dnevnik Güneş da bi junu moglo biti prodato između 60.000 i 65.000 automobila, što je povećanje za 40% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sektor je također revidirao naviše ukupne projekcije prodaje vozila za 2020. godinu na 650.000 uz rast od 35% u odnosu na 2019. godinu.

Šef Hyundai Assana Murat Berkel rekao je da je velika potražnja zabilježena u junu ohrabrila sektor da revidira godišnje projekcije prodaje sa 430.000 na 550.000, piše turski Daily Sabah.

Kazao je da se novi automobili koji stižu u trgovine prodaju gotovo odmah, a trgovci vozilima imaju poteškoća u održavanju zaliha.

Direktor Peugeota Ibrahim Anaç rekao je da bi ukupna prodaja automobila mogla dostići čak 650.000 za godinu dana, ali takva projekcija ovisi o ponudi novih vozila.

Naime, nekoliko zastupnika izvijestilo je da bi nedostatak zaliha mogao biti prepreka za buduću prodaju, rekavši da su zalihe automobila i dalje ograničene zbog poremećaja u globalnom lancu opskrbe uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

Uğur Sakarya, osnivač Autofocus Automotive Management Consultinga rekao je da bi prodaja u junu mogla biti najmanje za 15.000 veća da je sektor imao dovoljno zaliha na raspolaganju.

“Od početka juna došlo je do porasta potražnje za novim i polovnim automobilima i mislimo da će to potrajati do kraja godine”, rekao je Sakarya.

Potražnja za luksuznim automobilima takođe raste

Očekuje se da će se i potražnja na turskom tržištu premium automobila brzo oporaviti nakon pada tokom pandemije, rekao je direktor vodećeg brenda luksuznih automobila.

Direktor brendova Alfa Romeo i Jeep Özgür Süslü kazao je za dnevnik HaberTürk u ponedjeljak da su premium marke automobila pretrpjele pad prodaje u aprilu i maju zbog pandemije, ali tržište je počelo oživljavati nakon ponovnog otvaranja ekonomije nakon tromjesečnih ograničenja.

Süslü je rekao da sektor mora revidirati izglede o prodaji za 2020. godinu sa 55.000 na 45.000 zbog pandemije, ali je dodao da će se revidirana projekcija i dalje smatrati uspjehom s obzirom na to koliko je kriza negativno uticala na ovu industriju.

Kazao je da su i Alfa Romeo i Jeep revidirali prognozu prodaje na 4.500 za godinu, što će i dalje biti rekordan učinak u odnosu na prethodne godine.

Nevzat Kaya, predsjedavajući Aston Martina, takođe je rekao da se potražnja počela povećavati na tržištu luksuznih automobila sredinom maja, posebno u segmentima SUV-a i sportskih automobila.

Paketi zajma podržavaju potražnju, ali ponuda i dalje ostaje ograničena

Atraktivne mogućnosti zajma s niskim kamatama koje su 1. juna najavile turske državne banke značajno su potaknule zahtjeve za automobilom, ali vjerovatno je da će se trgovci boriti sa nedostatkom zaliha do kraja 2020. godine.

Ziraat banka, VakıfBank i Halkbank predstavili su pakete za kredite za individualne i korporativne klijente koji žele kupiti nove i polovne putničke automobile, uključujući motocikle ili komercijalna vozila, od ugovornih kompanija koje ih proizvode u Turskoj.

Banke su nudile kredite s kamatama od samo 0,49% i grejs periodom do 12 mjeseci.

D. Hadžić