Turkish Airlines više nije najbolja evropska avio-kompanija

0

Lufthansa je u utorak u Parizu proglašena za najboljeg avio-prijevoznika u Europi čime je istisnula bivšeg europskog “prvaka” Turkish Airlines.

Istovremeno, Qatar Airways je proglašen za najboljeg prijevoznika na svijetu, čime se vratio na prvo mjesto koja je prošle godine izgubio od Emiratesa.

Istraživanje tržišta je sprovela britanska kompanija SkyTrax koja je obavila razgovore sa oko 18 miliona putnika iz više od 160 zemalja širom svijeta.

Direktor Lufthanse Carsten Spohr zahvalio je osoblju na trudu i postavio nove ciljeve. “Nadam se da je ovo preliminarni stadij za aviokompaniju sa pet zvjezdica”, rekao je on.

Lufthansa se dosad morala zadovoljiti s četiri SkyTrax zvijezde, budući da je zbog štrajka pilota narušena njena pouzdanost. Ovaj sukob je gotovo eliminiran, iako sporazum još nije potpisan.

Širom svijeta samo devet avionskih kompanija nosi ovu najvišu ocjenu za koju se Lufthansa bori godinama. Ako uspije, to će biti prva evropska aviokompanija s pet zvjezdica.

Qatar Airways je prema SkyTraxu najpopularnija avionska kompanija na svijetu, dok je prošlogodišnji šampion Emirates pao na četvrto mjesto.

Singapore Airlines je poboljšao plasman za jednu poziciju i probio se na drugo mjesto ispred japanskog prijevoznika ANA. Cathay Pacific iz Hong Konga je broj 5, dok je EVA Air iz Tajvana zauzeo šesto mjesto.