Turizam – karika koja povezuje Trebinje, Dubrovnik i Herceg Novi

0

Nijedan zajednički projekat Trebinja, Herceg Novog i Dubrovnika do sada nije odobren, ali postoje naznake da bi kod Evropske komisije u narednom periodu mogao dobiti “zeleno svjetlo” projekat iz oblasti turizma, rečeno je danas na sastanku “Značaj programa prekogranične saradnje za regiju”.

Vrijednost projekta je oko 1,5 miliona eura i ima za cilj da osnaži i proširi turističku ponudu korišćenjem prekograničnog pristupa i da omogući bolje upravljanje i održivo korištenje kulturnog i prirodnog nasljeđa. 

Kada je riječ o Trebinju, u okviru projekta bilo bi urađeno popločavanje Starog grada i rekonstrukcija LJetnog kina. 

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić kaže da je nejasno zbog čega zajednički projekti nisu odobravani kada je riječ prekograničnoj saradnji ova tri susjedna grada, napominjući da su zaključili da za isti projekat ne mogu lobirati sa više strana. 

“Komisija koja ocjenjuje projekte treba da stekne utisak da smo saglasni, da nam je jedan cilj bez obzira što dolazimo iz tri zemlje”, kaže Ćurić i dodaje da je preduslov da projekat prođe da inicijativa dolazi od jedne strane. 

On je pojasnio da su sva tri grada aplicirala s jednim projektom – “Turizam kao preduslov prekograničnog razvoja i unapređenja teritorijalne saradnje”, koji povezuje Trebinje, Herceg Novi i Dubrovnik, ističući da je prošao određene faze i da je sada u završnoj. 

“Smatram da smo na pravom putu i ovakvim sastancima ubuduće ćemo doći do pravog cilja”, rekao je Ćurić. 

Predstavnici razvojnih agencija Herceg Novog i Dubrovnika istakli su da je turizam oblast koja objedinjuje i povezuje sva tri grada, te da su na taj način željeli da skrenu pažnju na najveće bogatstvo ovog regiona i da pokušaju da privuku što veći broj posjetilaca u narednom periodu. 

Direktor dubrovačke razvojne agencije Andrea Novaković istakla je da je projekat koji je kandidovan unutar trilateralnog programa prekogranične saradnje kandidovan prije nekoliko mjeseci i da očekuju da će biti odobren narednih mjeseci. 

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Fondacije “Konrad Adenauer” u BiH, Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.