Turistička sezona ugrožena zbog nedostatka naljepnica za vize

0

Proteklih dana hiljade turista prošetalo je ulicama Mostara, Trebinja, Sarajeva i Banja Luke. Zainteresirani za bosanskohercegovačku kulturu i prirodna bogatstva, te zadovoljni pristupačnim cijenama za njihove standarde, u BiH se zadržavaju nekoliko dana.

Turistima koji posjete Sarajevo i dalje je najzanimljivija Baščaršija. Vrijeme koje provedu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, iskoriste kako bi probali neke od specijaliteta tradicionalne bh kuhinje.

U maju je Sarajevo posjetilo 70% više turista nego u travnju. Dolazak posjetitelja iz raznih zemalja ne zaustavlja se, što nagovještava veoma uspješnu turističku sezonu, piše Bljesak.info

– Možemo očekivati jednu od boljih sezona od pandemije koronavirusa. 2019. je bila zlatno doba bh. ekonomije i bh. turizma, očekivanja su da ćemo dostići tu 2019. godinu’ – rekao je Kenan Magoda, direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Iako predsezona nije davala optimistične naznake, i Neum je spreman za početak ljetne sezone. Ove godine prisutan je znatno veći broj građana Bosne i Hercegovine.

– Ima najviše domaćih gostiju. Ima i iz svih ostalih zemalja, evropskih, pa i šire. U toj predsezoni su bili gosti iz Francuske, Njemačke, Slovenije – rekao je Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK.

No, nedostatak naljepnica za vize ugrozio je sezonu u Bosni i Hercegovini. Zbog nemogućnosti izdavanja dokumenata, najveći pritisak imale su bh. ambsade u zemljama Arapskog zaljeva, odakle i pristiže najveći broj turista.

Iz Ministarstva vanjskih poslova oglasili su se navodeći da su naljepnice ipak nabavljene putem javnog tendera.

– Sva diplomatsko-konzularna predstavništva Bosne i Hercegovine su imala i trenutno imaju naljepnice za izdavanje viza. Svi zahtjevi su se procesuirali i procesuiraju se u skladu sa zakonskim rokovima. Izvršena je nabavka 80.000 naljepnica za vize koji se već distribuiraju u skladu sa planom i potrebama – naveli su.

Problem sa naljepnicama za vizu ipak je ostavio negativne posljedice po bosanskohercegovački turizam.

– Preko 60 letova je već otkazano sarajevskom aerodromu, što nam govori da smo imali sigurno gubitak od 40 hiljada noćenja u Kantonu Sarajevo, ako to pretvorimo u novac, to je sigurno udarac nekih 30 miliona – dodaje Magoda.

Osiguranje naljepnica za vizu i njihovo procesuiranje te izrazito visoke cijene u regiji mogle bi još veći broj turista dovesti u Bosnu i Hercegovinu, koju je samo u maju posjetilo 139 hiljada.