Turisti sa svih kontinenata preplavili Mostar

0

Turistička sezona u Mostaru je već uveliko počela i ovog vikenda su strani gosti preplavili prelijepi sunčani grad na Neretvi.

Vlasnici hotela, motela, apartmana, restorana, taksisti i mnogi drugi koji zarađuju od turista zadovoljno trljaju ruke. U staru gradsku jezgru od jutarnjih sati dolaze gosti, a oko podne već su se stvorile velike gužve oko Starog mosta.

– Nemoguće je već sada rezervisati mjesto. Imamo rezervacije barem dva dana unaprijed. Šadrvan je omiljeno mjesto među turistima sa svih kontinenata i svi žele da probaju naše bosanskohercegovačke specijalitete – kaže jedna od hostesa u Šadrvanu koja dočekuje goste u tradicionalnoj nošnji.

Zadovoljni su i skakači sa Starog mosta, koji, zahvaljujući turistima, zarade dobre dnevnice. Dok dvojica skakača prikupljaju donacije za skok na mostu i obali uz Neretvu, druga dvojica zagrijavaju se za skok u hladnu Neretvu.

Nedaleko od Starog mosta nalazi se motel Hana, čije nasmijano i raspoloženo osoblje očekuje rekordnu sezonu.

– Sezona je uveliko počela. Imamo goste sa svih kontinenta. Lijepo je vidjeti da zadovoljni napuštaju Mostar i sigurno da će se ponovo vratiti u BiH jer su doživjeli nezaboravne trenutke – kaže ljubazna radnica na recepciji motela.

Nova atrakcija Mostara je prvi panoramski točak u Hercegovini, visok 22 metra, a koji je za kratko vrijeme postao popularan među turistima. Ipak, ovog vikenda najveće gužve su u staroj jezgri, a samo rijetki su skupili hrabrost za vožnju panoramskim točkom.