Turci postaju vlasnici hrvatske Petrokemije

0

Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom Yildirim započeo je proces promjene vlasništva firme Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji, objavljeno je u četvrtak u zajedničkom saopštenju Ine, PPD-a i Yildirim Grupe.

­- Do promjene vlasništva i okončanja ovoga procesa doći će nakon što budu ispunjeni uvjeti iz samog kupoprodajnog ugovora – navodi se u saopštenju o ugovoru koji je u četvrtak navečer potpisan u Zagrebu.

Proces procjene poslovanja Petrokemije i ključnih pokazatelja tzv. due diligence te pregovori trajali su nešto više od dvije godine, ističe se u saopštenju, u kojem se ne navodi vrijednost transakcije.

Terra Mineralna Gnojiva partnersko je društvo u vlasništvu PPD-a i Ine koje je u vlasničku strukturu Petrokemije ušlo 31. oktobra 2018. godine, prenosi Jutarnnji list.

– Tada je izvršena dokapitalizacija Petrokemije odnosno uplata od 300 miliona kuna, od kojih su obje firme uplatile po 150 miliona. Na taj način izbjegnut je stečaj te je započelo razdoblje stabilizacije i oporavka Petrokemije. Od 2018. godine do danas kompanija je prošla put od 500 miliona kuna gubitaka do poslovanja s dobiti – navodi se.

Ističe se i kako je, zbog visoke cijene plina, Petrokemija ove godine zaustavila proizvodnju.

Unatoč tome, nije došlo do otpuštanja te su sve vrijeme isplaćivane plaće i poštovana sva prava iz kolektivnog ugovora. Danas je Petrokemija spremna za daljnji razvoj poslovanja i zaslužuje partnera koji poznaje tržište mineralnih gnojiva, donosi nova znanja i jamči budući razvoj te otvara vrata novim tržištima i proizvodima, naglašavaju iz PPD-a, Ine i Yildirima.

Kako se navodi, turski Yildirim je globalna industrijska grupacija koja je aktivna u devet sektora – metalurgija i rudarstvo, upravljanje lukama, mineralna gnojiva, energetika i trgovina energentima, logistika, međunarodna trgovina, građevinarstvo i nekretnine te financijske usluge. Počeci Yildirim Grupe datiraju iz 1963. godine, a grupa je od svog osnutka kontinuirano širila svoj fokus kroz nove podružnice. Poduzetništvom i stalnim inovacijama razvila se u industrijski diverzificiranu grupaciju firmi.

Yildirim je, ističe se u priopćenju, obiteljska tvrtka u stopostotnom u vlasništvu obitelji Yildirim. Braća Ali Riza i Robert Yuksel Yildirim druga su generacija porodice i upravljaju poslovanjem firme od 1995. godine.

Firma je dovršila svoju prvu međunarodnu akviziciju u Švedskoj 2008. godine. Nakon proboja, Yildirim Grupa je narasla i postala globalna sila s poslovnim operacijama u 54 zemlje na pet kontinenata, koja zapošljava više od 18.000 ljudi.