Turci oživjeli tržište nekretnina u Budvi

0

Tokom ove godine u Budvi će biti prodato nekretnina u vrijednosti oko 130 miliona eura, što je najviše u posljednjih pet godina.

Da se tržište nekretnina preporodilo, potvrđuje i podatak da će se ove godine u opštinsku kasu sliti čak tri miliona eura na ime naplate poreza na nepokretnost.

Budva je tiime zadržala lidersku poziciju na obali kada je riječ o biznisu sa nekretninama, ali i građevinskom, sudeći po gradilištima koja niču iz dana u dan, pišu podgoričke Vijesti.

Preporodu tržišta nekretnina svakako su doprinijeli kupci koji u proteklih godinu i po sve više dolaze iz Turske, a koji su tokom ove godine postali vlasnici više od stotinu nekretnina – stanova, poslovnih prostora i zemlje.

Gotovo da nema stambene zgrade, luksuznog apartmanskog kompleksa, u kojima se na stanovima ili apartmanima nisu uknjižili turski državljani.

Firme koje su osnovali u Crnoj Gori, sve više se pojavljuju i kao investitori u građevinskom biznisu, o čemu svjedoči i interesovanje firme turskih biznismena da grade hotel na parceli ispred Jadranskog sajma.

U periodu od 2014. do 2017. Opština Budva je, prema podacima Ministarstva finansija, obračunala ukupno 9.043.237 na ime poreza na promet nepokretnosti.

Gradnja i dalje unosan biznis

Da je stanogradnja i dalje unosan biznis svjedoči i broj zahtjeva koji se podnose budvanskom Sekretarijatu za urbanizam i glavnom gradskom arhitekti za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova, a potom i saglasnoti na idejne projekte, kako bi mogli da grade.

A grade se stambene zgrade, apartmanski kompleksi, vile, kao i kondo, apart i luksuzni hoteli, manji i veliki.

Gradnja je doprinijela da će ove godine biti naplaćeno i nevjerovatnih deset miliona eura na ime komunalija.

Treba imati u vidu da je u protekle dvije godine uveden moratorijum na gradnju na najatraktivnijim djelovima Budve i Petrovca, onima uz obalu. I pored toga, naplata komunalija raste, pa je samo u protekla dva mjeseca zaključeno ugovora u vrijednosti većoj od tri i po miliona eura.