Tržite osiguranja: Uniqa lider u prva četiri mjeseca 2017.

0

Uniqa osiguranje lider je na tržištu BiH po iznosu ukupne premije za prva četiri mjeseca ove godine, izvještava BiznisInfo a na osnovu novih podataka Agencija za nadzor osiguranja FBiH.

Uniqa je u prva četiri mjeseca imala ukpune premije od 19,6 miliona KM, isto kao i prošle godine.

Na drugom mjestu je Sarajevo-osiguranje s ukupnom premijom od 18,2 miliona, u odnosu na 18,8 u istom periodu prošle godine, što znači da je razlika između ova dva osiguranja povećana. 

Informacije o poslovanju osiguravajućih kuća u fokusu su javnosti zbog najavljene privatizacije Sarajevo-osiguranja, koje je dugo godina bilo lider na tržištu, ali u posljednje vrijeme, kako se čini, gubi dah.

Prošle godine je moralo prepustiti lidersku poziciju Uniqa osiguranju a, ako se stvari ovako nastave, vjerovatno će ga prestići još neka osiguranja.

Najviše mu se približilo Euroherc osiguranje koje je u prva četiri mjeseca imao premiju od 17,4 miliona KM, u odnosu na 16,9 prošle godine, kao i Croatia osiguranje koje je došlo na 16,7 miliona KM sa 15,2 miliona KM premije u istom periodu lani.

Ove osiguravajuće kuće vjerovatno će biti i glavni pretendenti za kupovinu Sarajevo-osiguranja, ukoliko Vlada FBiH donese konačnu odluku o privatizaciji.

Podsjetimo da je privatizacija na čekanju zbog spora SDA i SBB-a koji se protivi privatizaciji državnog udjela od 45,5 posto u Sarajevo-osiguranju.

Sarajevo-osiguranje lani je ostvarilo mršavu dobit od 93.280 KM.

(Izvor: BiznisInfo)