Tržište osiguranja u FBiH: Ko je lider a ko iznenađenje godine

0

Ukupna premija osiguranja društava iz Federacije BiH u prošloj godini je rasla za 7,5 posto i iznosila je 615 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Zanimljivo je da svih 11 društava u FBiH ostvarilo rast premije u 2022. godini.

Najveću premiju ostvarilo je Adriatic osiguranje od oko 80,4 miliona KM uz godišnji rast od preko osam posto te je zadržalo lidersku poziciju. Na drugom mjestu je Uniqa osiguranje za premijom od 74,3 miliona KM.

Zanimljivo je da se na treće mjesto probilo Triglav osiguranje što bi se moglo nazvati iznenađenjem godine. Ovo osiguranje je imalo rast u prošloj godini od preko 15 posto i dostiglo iznos premije od skoro 70 miliona KM.

Slijedi Euroherc koji pripada istoj grupaciji kao i Adriatic, a na petom mjestu je Sarajevo osiguranje, jedino koje je dobrim dijelom u državnom vlasništvu. Peta pozicija za ovo osiguranje može se smatrati velikim neuspjehom.

Procentualno najveći rast je imalo Camelia osiguranje od skoro 18 posto.

Podsjetimo da će početkom ove godine doći do spajanja ASA i Central osiguranja koji su na 7. i 8. mjestu pa će tabela izgledati drugačije. ASA je kupila Central osiguranje, a prema najavama bit će spojeni u jedno – ASA Central osiguranje.

Izvor: BiznisInfo.ba