Trnovo zabrinuto zbog sabotaža na Bjelašnici

0

Sarajevska Općina Trnovo je reagovala na navode preduzeća ZOI ‘84 o sabotažama na planini Bjelašnica. Kako je saopšteno, zabrinuti su zbog navoda i apelovali su na Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da hitno istraže ovaj slučaj.

Pozvali su Ministarstvo da javnosti saopšti informacije u vezi sa ovim slučajem.

Pozivali su i Vladu Kantona Sarajevo da „dodatnim angažmanom omogući uspješan dovršetak priprema za predstojeću zimsku sezonu na Bjelašnici i Igmanu, te da se pravovremenim djelovanjem spriječi bilo kakva mogućnost štete tokom zimske sezone kako za Kanton Sarajevo, tako i za Općinu Trnovo”.

Poručili su da od predstojeće zimske sezone očekuju mnogo.

– Pozivamo na uzdržanost u javnom plasiranju informacija koje bi za posljedicu mogle imati širenje nesigurnosti, te posredno štete ne samo Općini Trnovo, već i Kantonu Sarajevo – stoji u saopštenju.

Naglasili su da stoje na raspolaganju ZOI ‘84 i Vladi Kantona Sarajevo u cilju da promptnim i odgovornim pristupom pripremama postignu maksimalan rezultat u zimskoj sezoni. Općina Trnovo tvrdi da se u ovoj godini radi na više od deset projekata ukupne vrijednosti tri miliona maraka.

Naveli su da se planirane aktivnosti za ovu godinu privode kraju. Nadaju se da će u saradnji sa višim nivoim vlasti uspjeti realizirati druge planirane aktivnosti.

Upozorenje iz ZOI-ja

Podsjetimo, iz ZOI-ja ‘84 saopšteno je da su se uoči početka zimske sezone na Bjelašnici počele su se dešavati sabotaže koje nanose štetu sarajevskom preduzećui predstavljaju opasnost po građane. Kako je navedeno u saopštenju, u posljednjih nekoliko dana je ukradena sigurnosna sajla na dvosjedu.

“Radi se o 650 metara sajle koja se nalazi na stubovima visine od 10 do 25 metara što govori o tome na sta se sve spremno da se zaustave aktivnosti na uvođenju reda, sanaciji i unaprjeđenju stanja u ovom kantonalnom preduzeću.”

Tvrde da je nedavno ukraden novi sigurnosni kabl na liftu na stazi Kolijevka. Iz ZOI-a su istakli da su ovi slučajevi prijavljeni policiji i da će biti podnesene krivične prijave. Naveli su da je, kako je saopšteno, zabilježen niz manjih pokušaja zaustavljanja tekućih aktivnosti.

Naglasili da se šteta procjenjuje na 50.000 maraka, ali da je mnogo opasnije da ovi incidenti mogu narušiti sigurnost posjetilaca.