“Trka u naoružanju”: Oba entiteta najavljuju proizvodnju dronova

0

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima.

Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove “samoubice”.

Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da pozdravlja svaku proizvodnju i zapošljavanje radnika, a posebno ako je orijentisana ka izvozu. Za Mondo je kratko pojasnio da proizvodnja odnosno sklapanje drona ne podrazumijeva neku specijalnu tehnologiju.

– Sama tehnologija proizvodnje dronova nije komplikovana jer se komponente masovno proizvode u Kini itd (u zavisnosti naravno tipa drona). Suština dronova jesu njihovi softverski algoritmi i komunikacija sa dronom – kaže Ristić i najavljuje da u TRB-u upravo gledaju u tom pravcu.

– Mi kao kompanija imamo planove razvoja upravo tih algoritama i softvera i u budućnosti imamo u planu proširenja naše proizvodne palete. Za sada smo apsolutno posvećeni i prioriteti su nam usavršavanje naših postojećih proizvoda i uspostavljanje veće serijske proizvodnje – rekao je.

Helez, ranije takođe sklon “bombastičnim” izjavama izazvao je brojne reakcije i komentare, ali i pitanja gdje, kako i za koga bi se u BiH proizvodili dronovi.

Izjavu je dao indirektno komentarišući najavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će Vojska Srbije prije kraja godine u operativni sastav uvesti sopstvene dronove “kamikaze”.

– Mi imamo namjensku industriju koja je najbolja u regionu. Ovo što je Aleksandar Vučić izjavio da ima dronove koje će oni proizvoditi, 5.000 dronova samoubica, to ćemo mi za 15 dana početi proizvoditi. Naša namjenska industrija je osposobljena do te mjere da može konkurisati svakoj namjenskoj industriji – rekao je Helez.