Trivić: Garantni fond će spasiti mnoga preduzeća

0

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić smatra da je formiranje garantnog fonda jedan od najvažnijih zahtjeva koji je poslovna zajednica uputila prema Vladi Republike Srpske, s obzirom na iskazanu nelikvidnost u krizi izazvanoj virusom korona.

“Mislim da će ovaj potez Vlade Republike Srpske i premijera Radovana Viškovića spasiti mnoga preduzeća da mogu da nastave svoje normalno poslovanje”, rekao je Trivić Srni.

On je istakao da je u trenutnoj situaciji veoma bitno očuvati svako radno mjesto u Republici Srpskoj, te izrazio očekivanje da će banke poslije raspisivanja konkursa obezbijediti dovoljna sredstava i da će to dati novi zamah razvoju privrede Republike Srpske.

Rezimirajući rezultate okruglog stola “Kako održati poslovanje u otežanim uslovima izazvanim virusom korona?”, koji je sinoć održan na Jahorini, Trivić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su nastavljeni susreti privrednika sa članovima Vlade Republike Srpske, čime se postiže viši nivo međusobnog razumijevanja i saradnje.

“Prema tome, naš dijalog se nastavlja, i mi ćemu u narednom periodu obići i druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj, jer mislimo da poslije svakog ovakvog sastanka bude pronađena neka nova mjera, neko novo rješenje za poboljšanje uslova za rad privrednika Republike Srpske”, rekao je Trivić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je juče Srni da će na osnovu odluke o garantnom programu za podršku mikro, malim i srednjim preduzećima za suzbijanje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona, biti upućen javni poziv poslovnim bankama i mikrokreditnim organizacijama da daju svoje uslove kreditiranja.

“Republika Srpska, zajedno sa EBRD, ulazi u garantni fond sa 50 miliona KM, a izlazni krediti koji će biti plasirani za preduzetnike za mala i srednja preduzeća preko poslovnih banaka trebalo bi da budu na nivou oko 238 miliona KM”, pojasnio je premijer, naglasivši da Republika Srpska garantuje do 70 odsto izdatih kredita.

Srna