Tri banke u Emiratima spajanjem stvaraju regionalnog diva

0

Abu Dhabi Commercial Bank (ADCB), Union National Bank (UNB) i Bank Al Hilal najavili su veliki sporazum o spajanju u tri smjera kojim će se stvoriti peti najveći zajmodavac na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi s kombinovanom imovinom od 114 milijardi dolara.

Sporazum, potvrđen u utorak na kraju trgovine, označava drugu bankarsku vezu u Abu Dhabiju posljednjih godina i slijedi talas konsolidacionih napora u tom sektoru, prenosi portal Bankar.

Očekuje se da će nova bankarska grupa imati oko milion korisnika, sa značajnim udjelom na tržištu UAE: 15 posto udjela u ukupnoj aktivi, 21 posto udjela u kreditima građanima i 16 posto depozita.

Transakcija, koju su jednoglasno preporučili dioničari u odborima ADCB i UNB, podliježe regulatornim i dioničarskim odobrenjima koja se traže u narednim tjednima, navodi se u saopštenju. Sporazum čini ADCB trećom najvećom bankom u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nakon First Abu Dhabi Bank and Emirates NBD.

Sve tri banke imaju jednog uzajamnog većinskog dioničara, Investiciono vijeće Abu Dhabija (ADIC) – koje posjeduje više od 60 posto ADCB-a i 50 posto UNB-a. Ima 100 posto udjela u Bank Al Hilal, čije dionice nisu izlistane na berzi.

ADIC je dio Mubadale, investicionog segmenta vlade Abu Dhabija, koja ima imovinu vrijednu više od 225 milijardi dolara. Tako će preko ADIC-a, vlada Abu Dhabija kontrolisati 60,2 posto kombinovane banke. (Bankar)