Trgovački centri u RS kažnjeni sa skoro 400.000 KM

0

Glavni republički tržišni inspektor Republike Srpske Radivoje Gavrić rekao je za RTRS da je glavni predmet inspekcijskih kontrola rast cijena.

– U prošloj godini smo svakodnevno pratili rast cijena, jer se dešavalo da se u jednom danu nekoliko puta mijenjaju cijene, pogotovo kada su u pitanju naftni derivati i osnovne životne namirnice. Ove godine taj trend je nastavljen, ali u manjem intenzitetu. I dalje ima nesavjesnih trgovaca koji zloupotrebljavaju situaciju – rekao je Gavrić.

On je naveo da je ove godine izvršeno oko 200 kontrola trgovačkih centara i da je izrečeno skoro 30 kazni u ukupnom iznosu od skoro 400.000 KM.

– Paralelno, kontrolišemo i benzinske pumpe. Nismo zadovoljni stanjem, od 140 kontrolisanih subjekata, bilo je 16, 17 neispravnih. Njima je izrečena kazna u ukupnom iznosu od 240.000 KM – rekao je Gavrić.

Govoreći o kampanji “Društveno odgovorni”, Gavrić je rekao da je riječ o posebnoj kategoriji koja nije regulisana zakonskim osnovama na kojima bi inspekcija djelovala, već na odgovornoj politici vlasti prema građanima kojima su omogućene niže cijene određenih proizvoda, prenijela je RTRS.