Trebinje: Slovenci zainteresovani za ekološke i energetske projekte

0

Institut za ekološki inženjering iz Slovenije zainteresovan je za finansijsku podršku projektima iz oblasti zaštite prirodne sredine, obrazovanja i  energetike. Potvrđeno je to tokom investicione konferencije „Investiraj u Trebinje“ koja se u ovom gradu održava 26. i 27. maja 2017.

„Vi ste pred izazovom da nešto uradite sa otpadom, takođe sa prečistačem otpadnih voda – a to su projekti za koje Slovenija može obezbijediti novac. Što se tiče područja školstva i edukacije,  mi imamo praksu da pomažemo opremanje već započetih ili izgrađenih objekata – kao što se posebne  laboratorije, ili učionice sa specijalnom namjenom“, rekao je Željko Blažeka sa Instituta za ekološki inžinjering iz Maribora.

On je potvrdio da je konkretno u trebinjskom slučaju riječ o projektu istraživačke stanice za mlade talente u Zgonjevu, čije je idejni projekat juče predstavljen na Investicionoj konferenciji.

Blažeka je pojasnio da bilateralna pomoć podrazumijeva dvije mogućnosti finansiranja – donacijom do 30% potrebnih sredstava ili beskamatnim kreditiranjem projekta.