Trebinje: Sastanak o unapređenju poljoprivede i turizma

0

Unapređenje poljoprivrede, turizma i energetike u Trebinju i Hercegovini i definisanje daljih koraka bile su teme sastanka ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca, sa gradonačelnikom Mirkom Ćurićem i predstavnicima Organizacije UN za hranu i poljoprivredu /FAO/.

Košarac je rekao novinarima da je na sastanku razgovarano o definisanju akcionih planova kako da se kroz sredstva FAO, ali i drugih međunarodnih finansijskih organizacija, može investirati u razvoj poljoprivrede, turizma, agroturizma i zelene agende koji na području Hercegovine mogu imati perspektivu i promociju.

On je dodao da je danas razgovarano o plasmanu proizvoda iz Hercegovine preko “Hercegovačke kuće” na nova tržišta, odnosno u inostranstvu, te da su o tome definisani koraci.

“U mandatu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je Kancelarija za veterinarstvo, u budućih desetak dana imaćemo konkretne sastanke kako bismo omogućili da Agrarni fond Trebinje izvozi svoje proizvode na neka druga tržišta, za početak zemlje Cefte, a onda i dalje”, rekao je Košarac.

On je dodao da je danas razgovarano i o razvoju turizma, koji je jedna od esencijalnih privrednih grana u Trebinju, te istakao da ovdje postoji dobar potencijal vjerskog i vinskog turizma.

“Razgovarali smo o načinu i mogućnostima afirmacije agroturizma u Hercegovini i vjerujem da ćemo u budućem periodu biti vjerodostojni u tome da prikažemo da se i od toga može živjeti”, rekao je Košarac.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je na današnjem sastanku ukazano da je u prethodnom periodu FAO organizacija radila na izradi strateškog dokumenta razvoja poljoprivrede na području Trebinja, te dodao da je danas razgovarano o sljedećim koracima, odnosno realizaciji značajnih projekata za razvoj poljoprivrede i agroturizma.

On je naveo da je među temama koje su danas otvorene bio sistem za navodnjavanje, nabavka opreme za preradu voća, povrća, opreme za obradu zemljišta.

Đurić je istakao da je “Hercegovačka kuća” projekat koji je pozitivno ocijenjen i u ovoj organizaciji, te smatra da će od nje imati konkretnu podršku.

Zamjenik regionalnog direktora Organizacije FAO za Evropu i Centralnu Aziju Nabil Gangi rekao je da je Trebinje partner ove organizacije, te zajednički rade na realizaciji projekta ruralnog razvoja.

On kaže da su na današnjem sastanku potvrdili dobre odnose sa Gradskom upravom Trebinje i Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, te buduću saradnju sa Trebinjem i BiH.

Delegacije su nakon sastanka u Gradskoj upravi Trebinje obišli vinariju Anđelić i manastir Tvrdoš.