Trasa južne obilaznice oko Mostara poprima obrise

0

Projekt na koji Mostar čeka više od 20 godina kako bi se teretni promet iz smjera zapadne Hercegovine premjestio iz samog središta ovog grada, napreduje planiranom dinamikom.

Trasa južne obilaznice koja se proteže iznad Rodoča polako poprima svoje obrise. Kako se vidi na fotografijama, radi se na više lokacija.

Nastavljeni su radovi na postavljanju temelja za stubove koji će nositi dvjesto metara dug vijadukt Marjanovića draga, a teške mašine probijaju cestu na potezu između Varde i Kobilovače koja će se spojiti na novi kružni tok u Miljkovićima.

Podsjetimo, nastavku radova na ovom projektu od krucijalne važnosti za sve one koji iz smjera zapadne Hercegovine putuju prema Mostaru prethodilo je prošlogodišnje potpisivanje ugovora koje je obuhvatilo izgradnju i rekonstrukciju južne obilaznice Mostara (dionica Miljkovići – Rodoč – veza na M-17, poddionica Miljkovići (rotor Varda) – ulaz u tunel Novi – vijadukt Marjanovića draga), kojim su obuhvaćeni radovi na izgradnji trase dužine oko 1,5 km i izgradnja vijadukta Marjanovića draga dužine oko 200 metara.

Završetkom ove prometnice dva ulaza u Mostar, poznatija kao Kobilovača i Žovnica, dobit će alternativu. To jest, svi oni koji ne moraju u samo središte Mostara, a idu iz smjera Čitluka ili Širokog Brijega, moći će koristiti novu modernu prometnicu.

Kako su naveli iz resornoga ministarstva, radovi na ovom dijelu izvode se planiranom dinamikom te se njihov završetak očekuje do kraja 2023., kada bi i autocesta iz smjera juga, odnosno od Bijače, trebala stići do petlje Mostar jug, prenosi Bljesak.info.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić nedavno je kazao kako se usporedno s trenutnim građevinskim radovima rješavaju imovinskopravni odnosi s Gradom Mostarom za nastavak dionice.

Podsjetimo, prvi dio južne mostarske obilaznice od Pologa do Miljkovića u dužini od 6,7 kilometara završen je prije dvije godine, međutim, za završetak kompletnog projekta potrebno je završiti još 8,2 km – trasa je izrazito zahtjevna.

Naime, obilaznica podrazumijeva gradnju dvaju tunela, triju podvožnjaka te jednog mosta, a njenim završetkom premješta se magistralna cesta M6.1 (Široki Brijeg – Mostar), a samim tim i tranzitni promet iz užega gradskog područja.

Trenutno se sav promet iz zapadne Hercegovine prema M-17 odvija kroz uže gradsko središte ulicama koje nisu uvjetne za preuzimanje tranzitnoga saobraćaja.