Tramp uvodi carine na auta iz EU!?

0

Dionice evropskih proizvođača autombila pale su danas, nakon informacija da bi američki predsjednik Donald Tramp mogao uskoro nametnuti takse od 25 posto na uvozne automobile.

Njemački magazin Wirtschaftswoche objavio je da je američko ministarstvo trgovine finaliziralo izvještaj u vezi s uvozom automobila.

Magazin navodi da će Tramp vjerovatno donijeti odluku o tarifama naredne sedmice, nakon sastanka svjetskih lidera u okviru G20 formata.

U izvještaju ministastva sugerira se taksa od 25 posto na automobile koji su proizvedeni u inostranstvu, osim u Kanadi i Meksiku, navodi njemački magazin, prenosi Financial Times.  

Tramp je ranije zaprijetio tarifama od 25 posto na automobile koji se uvoze iz zemalja EU.

Dionice Volkswagena pale su za skoro 4 posto. Dionice Daimlera, koji proizvodi Mercedes-Benz, oslabile su za 2,4 posto a BMW-a za 1,2 posto.

Dionice evropskih proizvođača su oslabile za više od 21 posto od početka godine, zbog straha investitora od novih američkih carina koje bi mogle dovesti do smanjene potražnje.

Glanogovornik ministarstva trgovine je rekao: Još nismo podnijeli končani izvještaj predsjedniku. Nemamo novih informacija u ovom trenutku!

Amerika trenutno ima taksu od 2,5 posto na automobile iz EU. S druge strane, EU ima taksu od 10 posto na američka vozila.