Top 5 država u Evropi po broju super-jahti

0

Flota super jahti sjatila se u Hrvatsku u julu, prenosi Bloomberg. Prema njihovom izračunu, u zadnjih pet dana duž obale obale Hrvatske privezalo ih se 55, što je dvostruko više u odnosu na prošli mjesec. Hrvatska je po tome u ovom trenutku peta u Evropi.

Usporedbe radi, u istom mjesecu lani u Hrvatskoj su sidro bacile 42 super-jahte, odnosno 13 manje. Riječ je o luksuznim motornim plovila između 24 i 180 metara dužine, a većina ih je opremljena bazenima, manjim gliserima, neki i helikopterima.

Od 55 mega jahti, koliko ih je trenutno na hrvatskom Jadranu, većina ih se smjestila u splitskom i dubrovačkom predjelu. Prema Bloombergu, tom brojkom Hrvaska je skočila u elitno društvo evropskih nautičkih destinacija, prenosi Novac.hr.

Tako je Hrvatska “prešišala” i poznati Monaco koji u julu bilježi tek 32 jahte i našla se na petom mjestu iza Italije, Francuske, Grčke i Španije.

Susjednoj Italiji teško je parirati jer su u julu na svoju obalu privukli čak 203 super jahte. Usporedbe radi, SAD ih broji 142.

Grčka, koja proživljava veliku turističku obnovu, i u segmentu nautičkog turizma bilježi rast pa u julu broji 134 megajahti u svojem moru, 20 više u odnosu na juni. Neočekivano, pad je zabilježila Španija. Od 123 luksuzne jahte u junu pali su na 92 u ovom mjesecu.