Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja domaća kompanija otvara novu tvornicu vrijednu 20 miliona KM, ko je preuzeo portal Posao.ba, koji domaći trgovački lanac otvara novi tržni centar, koliko iznosi prosječna kamatna stopa na bankarske kredite u FBiH…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Robot otvara novi centar i 90-ak radnih mjesta

Jedan od vodećih domaćih trgovinski lanaca – Robot, otvara novi tržni centar u kojem će zaposliti novih 90-ak radnika. Novi objekat bit će otvoren u mjestu Doboj-Jug. Inače, Robot broji više od 2.000 zaposlenika, sa 30-ak poslovnica širom Bosne i Hercegovine.

  1. Rekordan broj putnika na Aerodromu Sarajevo

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo u 2019. godini prošlo je 1.143.680 putnika što je za 9 posto više u odnosu na 2018. godinu. Broj realizovanih zračnih operacija je 13.671, dok je fizički obim karga 2.523.565 kg.

  1. GIKIL ne može dobiti okolinsku dozvolu

Federalna vlada je prihvatila informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o nemogućnosti izdavanja okolinske dozvole privrednom društvu GIKIL d.o.o. Lukavac za kompleks pogona za proizvodnju koksa, hemijskih proizvoda i energije koji se nalaze u ul. Željeznička broj 1, općina Lukavac.

Razlozi za to su neispunjavanje standarda zaštite okoliša, neizvršenje mjera za smanjenje zagađenja okoliša i dalje kontinuirano zagađenje okoliša grada Lukavca, Tuzlanskog Kantona i šire.

  1. Kamate u FBiH na historijski niskom nivou

Prosječne efektivne kamatne stope (EKS) na kredite u bankarskom sektoru Federacije BiH, prema podacima zaključno s krajem septembra 2019. godine, iznose 3,93 posto.

Riječ je o, slobodno se može kazati, historijski niskim kamatama. Ovo pokazuje da je i u prethodnoj godini nastavljen pad kamata što je tendencija koja traje već duži period.

  1. Veliki rast broja turista u BiH

BiH je za 11 mjeseci prošle godine posjetilo 1.544.452 turista, što je za 12 posto više nego u istom periodu 2018. godine. Turisti su u ovom periodu ostvarili 3.178.416 noćenja, što je više za 10,7 posto u odnosu na 11 mjeseci 2018. godine, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

  1. Finci preuzeli Posao.ba

Finska kompanija Alma Media saopštila je da je kompletirala akviziciju bh. firme Kolektiv (u čijem je vlasništvu portal Posao.ba), nakon što je lokalno konkurencijsko vijeće dalo odobrenje. Cijena preuzimanja nije objavljena. Prema podacima iz sudskog registra, Finci su prije ovog preuzimanja bili manjinski vlasnici Kolektiva, odnosno držali su nešto manje od trećine kapitala. Ostatak je bio u vlasništvu Edina Mehića.

  1. Svjetska banka smanjila prognoze rasta BiH

Svjetska banka smanjila je prognoze rasta bh. ekonomije u ovoj godini za pola procenta. U polugodišnjem dokumentu Globalni ekonomski izgledi, Svjetska banka predviđa rast bruto-društvenog proizvoda BiH u ovoj godini od 3,4 posto. To je pola procenta manje nego prema ranijoj prognozi koja je objavljena prije pola godine.

  1. Sarajevski kiseljak otvara novu tvornicu

Najveći domaći proizvođač prirodne flaširane vode i sokova, otvorit će ovog mjeseca novu tvornicu. Riječ je o najvećoj strateškoj investiciji kompanije Sarajevski kiseljak. Cjelokupna investicija u projekat tvornice Kreševo iznosi oko 20 miliona KM.

  1. Raspisan tender za istraživanje nafte i plina u FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine objavila je javni poziv za prava na vršenju istraživanja nalazišta nafte i plina. Vlada FBiH, kako se navodi, pozdravlja mogućnost da se uvedu kapitalni investitori u pograničnu regiju u pogledu aktivnosti na istraživanju i proizvodnji nafte i plina.

Prihvatljivim će se smatrati one ponude koje su izrađene u skladu sa datim uputama za sastavljanje ponuda i koje se dostave ne kasnije od 27. maja 2020. godine.

  1. Granov otkrio planove za gradnju na Crnom Vrhu, Igmanu, Trebeviću…

Uspješni sarajevski poduzetnik Emir Granov ekskluzivno za BiznisInfo govori o novom velikom razvojnom projektu na lokalitetu Crni Vrh, u sarajevskoj općini Centar. Riječ je o luksuznom naselju koje će promijeniti izgled ovog dijela grada.

Osim toga, Granov govori i o drugim projektima koje realizuje ili planira realizirati sa investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Najavljuje otvaranje hotela O3 na Igmanu za 6. april, ali i gradnju stadiona po FIFA i UEFA standardima na toj planini. Otkriva da je u planu gradnja još jednog hotela na Trebeviću.