Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

U kom bh. gradu je otvoren hotel Marriott, koja kompanija je počela izvoziti u Kinu, koliko je BiH izvezla namještaja za pola godine, koji smo u svijetu po inovacijama, koji trgovinski lanac se širi u Istočnoj Bosni, gdje će se graditi naredna dionica Koridora 5C…

Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Otvoren hotel Marriott u Banjaluci

U Banjaluci je otvoren hotel “Courtyard by Marriott”, najvećeg svjetskog hotelskog brenda, sa četiri zvjezdice i 118 savremeno opremljenih soba. Marriott je i regionalni lider u hotelijerstvu, sa hotelima otvorenim u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu i Skoplju.

  1. Rang lista inovacija: Švicarska na vrhu, BiH na 76. mjestu

Najinovativnija država na svijetu je, prema Globalnom indeksu inovacija, Švicarska. Kada je riječ o zemljama u regionu, Hrvatska je zauzela 44. mjesto, Crna Gora 45, Srbija je, u odnosu na prošlu godinu, skočila za dvije pozicije i sada se nalazi na 55. mjestu, Sjeverna Makedonija je 59, BiH 76 i Albanija 83. Ovogodišnjim indeksom inovacija, kojim se iz godine u godinu mjeri stanje inovacija u svijetu, obuhvaćeno je 129 zemalja.

  1. Izvoz namještaja za pola godine 525 miliona KM

Za pola godine iz Bosne i Hercegovine izvezeno je namještaja, posteljine, madraca i sličnih proizvoda u vrijednosti od 525 miliona KM. Istovremeno je uvoz iznosio 150 miliona KM, iz čega se jasno vidi da je riječ o jednoj od najrazvijenih grana domaće industrije.

  1. Konzum se proširio u Istočnoj Bosni

Konzumova maloprodajna mreža od ove sedmice je proširena sa čak četiri nove prodavnice. Konzum je stigao u Goražde gdje su otvorene tri prodavnice smještene u naseljima Baćci, Obarak i Vitkovići, a istovremeno jedan Konzumov objekat otvoren je u Ustikolini. Nove prodavnice preuzete su od manjeg trgovačkog lanca koji je do nedavno poslovao u Istočnoj  Bosni, što je odluka Uprave Konzuma donesena u cilju širenja mreže prodavnica na području na kojem Konzum do sada nije poslovao.

  1. Neuspjela prodaja Doma penzionera u Sarajevu

Aukcijska prodaja Doma penzionera u Nedžarićima u Sarajevu proglašena je neuspjelom, potvrdio je Amer Bekrić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH. Razlog neuspjelosti prodaje je taj što do okvirnog roka nije bilo zainteresiranih za prodaju. Početna prodajna vrijednost Doma penzionera bila je 10.364.140 KM.

  1. Bira se boja fasade za Sarajevo Tower

Na Facebook stranici “Sarajevo Toweraobjavljeno kako bi ova zgrada, čija je izgradnja pri kraju, u konačnici mogla izgledati, odnosno koje boje bi mogla biti.

– Potencijalni izgledi fasade na poslovno-stambenom objektu “Sarajevo Tower” – navedeno je iznad fotografija.

  1. Sarajevo-osiguranje u ekspanziji

Sarajevo-osiguranje otvorilo je novo prodajno mjesto u Starom Gradu u Sarajevu u ulici Zelenih beretki 14. Novi prodajni centar Sarajevo-osiguranja prošle sedmice je svečano otvoren i u Mostaru. Iz ovog osiguravajućeg društva najavljuju otvaranje i dva nova tehnička pregleda: u Velikoj Kladuši i Banovićima.

  1. Počeo izvoz “Sarajevskog” piva u Kinu

Sarajevska pivara počela je s izvozom svog najpoznatijeg brenda “Sarajevsko” u Kinu, čime je postignut vrlo značajan plasman ovog bh. proizvoda na kinesko tržište. Sarajevsko pivo se trenutno izvozi u Hrvatsku, Makedoniju, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Albaniju, Sjedinjene Američke Države i Švedsku.

  1. Bimal posluje profitabilno

Brčanska fabrika za proizvodnju jestivog ulja Bimal uspješno je prevazišla poslovne izazove i kompleksnosti izvoznih tržišta iz 2018. godine, prije svega tržišta Turske, i nastavila je svoje profitabilno poslovanje. Poslovni prihod kompanije Bimal u prvoj polovini tekuće godine iznosi blizu 90 miliona KM, a poslovni prihodi Bimal Grupe u prvoj polovini tekuće godine prelaze 150 miliona KM. Dobit Bimala iznosi oko 1.350.000 KM, sa tendencijom rasta u drugoj polovini tekuće godine.

  1. Potpisan ugovor za dionicu Koridora 5C kod Zenice

U sjedištu JP Autoceste FBiH potpisan je Ugovor o izgradnji dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica), poddionica Ponirak – Vraca. Vrijednost Ugovora je 59.408.825 eura bez uključenog PDV-a, a sredstva su osigurana putem Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 50 miliona eura i bespovratnih sredstava od WBIF-a u visini od 19 miliona eura.