Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koja zgrada u Sarajevu se prodaje za 13,4 miliona KM, ko razmatra otvaranje fabrike u Konjicu, koji trovinski lanac je otvorio novi objekat, na koje novo tržište ulazi Violeta, ko otvara 100 radnih mjesta u Bijeljini, a ko je pustio u rad novu liniju za proizvodnju municije. Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Vijetnamski biznismen kupio FK Sarajevo

Vlasnik FK Sarajevo Vinsent Tan donio je odluku o prodaji većinskog udjela investitoru iz Vijetnama – Ngujenu Hoaiju Namu i PVF-u. Vijetnamski biznismen je kupio 60 posto upravljačkih prava od Vincenta Tana koji je zadržao 30 posto, dok preostalih 10 posto drže bh. investitori. Novi investitor će u klub u narednom periodu uložiti finansijska sredstva, a u roku od tri godine predviđeno je i rješavanje pitanja stadiona.

  1. Dom penzionera u Sarajevu se prodaje za 13,4 miliona KM

Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine objavila je javni poziv za aukcijsku prodaju jedne od najpoznatijih devastiranih zgrada u Sarajevu, Doma penzionera Nedžarići. Cijena iznosi oko 13,4 miliona KM, a deset posto je visina depozita.

  1. Japanci razmatraju otvaranje fabrike u Konjicu

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideyuki Sakamoto smatra da BiH ima jako puno potencijala, ali treba da radi na privlačenju stranih investicija. Zainteresirani su posebno za Konjic koji ima razvijenu metaluršku privredu, i gdje Japan planira otvaranje fabrike.

  1. BC Partners preuzeo United grupu

BC Partners, međunarodna investicijska kompanija, objavila je okončanje procesa kupovine većinskog udjela United Grupe od investicijskog fonda KKR, nakon što je dobila sva potrebna regulatorna odobrenja. United Grupa posluje u šest zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu, (kroz kompanije kao što su Telemach, SBB i United Media i kanale kao što su Sport Klub, Nova TV i N1 TV).

  1. Odobrena gradnja Bloka 7 TE Tuzla

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ove sedmice su donijeli odluke potrebne za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Između ostalog, odobrili su garanciju FBiH za kreditno zaduženje “Elektroprivrede BiH” kod Izvozno-uvozne banke Kine.

  1. Otvoren maloprodajni objekat Crvene jabuke u Jajcu

U subotu je otvorena je nova poslovna jedinica Crvena jabuka marketa, na adresi Kulina bana 1 u Jajcu. U objektu koji se prostire na više od 1000 kvadratnih metara, zaposljenje su pronašla 52 radnika. Kako je BiznisInfo već pisao, ovo je drugi objekat Crvene jabuke, a prvi je otvoren krajem prošle godine u Kaknju. Riječ je o novom trgovinskom lancu koji posluje u okviru banjalučke kompanije Tropic, koja je jedan od lidera na domaćem maloprodajnom tržištu.   

  1. Od lokalnog biznisa do top 5 kompanija u region

Tešanjska AS grupacija, koja je do prije desetak godina bila lokalna porodična firma, danas je najveća prehrambena industrija u BiH i na korak od ulaska u 5 najvećih u region. Ovaj put prevalili su zahvaljujući stalnim akvizicijama i velikim ulaganjima u preuzete kompanije.

  1. Violeta ulazi na tržište Albanije

Domaća kompanija Violeta potpisala je ugovor o distribuciji s velikim albanskim distributerom EcoMarket Food SHP. Distribucija Violete na tržištu Albanije počinje 1. aprila 2019. Violeta proizvodi time postaju dostupni na ovom području u nekoliko ključnih kategorija, i to: dječje pelene i vlažne maramice, toaletni papir, papirnati ručnici, papirnate maramice te omekšivači.

  1. Italijani otvaraju 100 radnih mjesta u Bijeljini

Firma „Sevenpul“ u vlasništvu italijanskih investitora, koja će se baviti proizvodnjom majica, 11. marta ove godine počinje sa radom u Bijeljini.

– Na ovaj način u našem gradu biće otvorena nova radna mjesta što je od velikog značaja za našu lokalnu zajednicu. Na početku će biti zaposleno oko petnaest radnika, a očekujemo da će ova firma u narednom periodu da se širi i da će u toku godine biti zaposleno oko 100 radnika – naveo je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

  1. Igman pustio u rad novi pogon pištoljske municije

Kompanija Igman iz Konjica pustila je ove sedmice u rad novi pogon za proizvodnju pištoljske municije. Direktor Igmana Džahid Muratbegović pojasnio je da je u novi pogon investirano oko sedam miliona eura, a da je kapacitet proizvodnje 50 miliona metaka godišnje.