Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koji proizvođač namještaja širi kapacitete, koji svjetski gigant će graditi vjetroelektranu kod Mostara, koji bh. biznismen je prodao kompaniju hrvatskoj INA-i, koju firmu u Srebreniku želi u potpunosti preuzeti tuzlanski Bingo, koja bh. firma namjenske industrije ulazi na saudijsko tržište. Odgovore na ova pitanja nađite u pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice, kojeg Vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.  

  1. FlyBosnia traži pilote i kabinsko osoblje

Jedina domaća aviokompanija FlyBosnia, koja je još u fazi priprema za prvi let, traži pilote i kabinsko osoblje. Kompanija je objavila oglas za kapetane (glavne pilote) i prve oficire (kopilote), te poseban oglas za kabinsko osoblje. Kompanija će uskoro početi s letovima iz Sarajeva i Mostara ka Italiji

  1. Ećo Company širi proizvodnju namještaja

Generalni direktor firme Ećo Company Suad Ećo održao je sastanak sa načelnikom Općine Ilidža Senaidom Memićem, na kojem je razgovarano o tekućim projektima ove kompanije i ambicioznim planovima za naredni period, bh. privredi i smanjenju nezaposlenosti, potencijalima općine itd.

Ećo je predstavio planove kompanije za 2019. godinu, a posebno je istakao da kompanija u narednom periodu planira širenje proizvodnih kapaciteta te zapošljavanje značajnog broja radnika. Razgovarano je i o izgradnji novog izložbeno-prodajnog salona firme Ećo Company koji bi bio znatno veći od postojećeg u naselju Stup.

  1. Muška voda pred prodajom

Stečajni upravnik raspisao je ove sedmice novi, deveti javni poziv za prodaju kompleksa Muška voda kod Kladnja, za koji postoje velike nade da bi mogao biti uspješan. Kompleks sa hotelom, bungalovima, pomoćnim objektima, lovačkm kućom i zemljištem prodaje se za 1.719.603 KM (sa PDV-om). Kancelarijski proctor prodaje se po početnoj cijeni 53.298 KM.

Prodaja će se obaviti metodom usmenog javnog nadmetanja 22. marta. Mirsag Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK rekao je nedavno da imaju četiri potencijalna investitora iz Tuzla, Vogošće, Bugojna i jednog iz inostranstva, odnosno arapskih zemalja. Stoga se vjeruje da će ovaj poziv biti uspješan.

  1. Počinje gradnja tunela Hranjen

Početak radova na tunelu Hranjen kao dijelu buduće dionice brze ceste Goražde – Sarajevo formalno će biti ozvaničen 4. marta. Izgradnjom ceste Goražde – Sarajevo cestovna udaljenost između dva grada bit će smanjena sa sadašnjih 95,6 na 56 kilometara, a umjesto sat i po vožnja će trajati 45 minuta.

  1. Fočanski biznismen prodao firmu INA-i

Hrvatska naftna kompanija INA kupila je imovinu firme Pavgord CG. Riječ je o lancu benzinskih pumpi koje se nalaze na teritoriji Crne Gore, a čiji je vlasnik jedan od najpoznatijih biznismena iz cijele istočne Bosne – Fočak Gordan Pavlović. INA kupila 5 benzinskih stanica firme Pavgord CG sa zemljištem, kao i nekretninu u Baru. Pavlović je vlasnik I firme Pavgord d.o.o. Foča.

  1. Bingo želi puno vlasništvo u Ingramu

Kompanija Bingo d.o.o. export-import Tuzla objavila je ove sedmice ponudu za puno preuzimanje firme Ingram d.d. Srebrenik. Bingo je prošle godine stekao udio od oko 67,5 posto dionica u ovoj kompaniji, pa se ova ponuda odnosi na preostali dio od 32,5 posto vlasništva. Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 13,32 KM. Ponuda se odnosi na 454.228 dionica koje nisu u vlasništvu Binga, što znači da će tuzlanski gigant, ako svi dioničari prihvate ponudu, morati izdvojiti oko 6 miliona KM za puno vlasništvo u Ingramu.

  1. Veliki pad izvoza iz BiH

Bosna i Hercegovina je u januaru ostvarila izvoz od 810 miliona KM, što je za 10,8 posto manje nego u januaru prošle godine, dok je uvoz iznosio jednu milijardu i 221 milion KM, što je više za za 2,9 posto. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 66,4 posto, a vanjskotrgovinski robni deficit 411 miliona KM, podaci su Agencije za statistiku BiH.

  1. Siemens će graditi vjetroelektranu kod Mostara

Elektroprivreda BiH potpisat će narednih dana sa konzorcijem kompanija Siemens Hrvatska i Siemens Danska ugovor o isporuci i ugradnji 15 vjetroturbina na Vjetroelektrani Podveležje kod Mostara.  Ukupna vrijednost radova s gradnjom trafostanica i pristupnih puteva je 83 miliona eura.

  1. Tehnički remont Bratunac ulazi na saudijsko tržište

Na najvećem sajmu vojne opreme na svijetu u Abu Dabiju gdje se predstavio i Tehnički remont Bratunac, potpisan je memorandum o razumijevanju sa vrlo značajnom Saudijskom kompanijom “Science tehnology”, a zatim je potpisan i jedan njegov dodatak. Kompanija iz Saudijske Arabije prihvatila je i prvu poslovnu ponudu kompanije iz Bratunca. Riječ je o ugovoru o prodaji proizvoda Tehničkog remonta.

  1. BiH leži na “nafti 21. vijeka”

Profesor Kemal Gutić potvrdio je da se u BiH nalaze značajna nalazišta litijuma. Riječ je o mineralu od kojeg se, između ostalog, poizvode baterije za električna vozila, zbog čega je on ključan za razvoj cijele automobilske industrije. Svjetski mediji litijum su odavno prozvali „naftom 21. vijeka“.

Informaciju o nalazištima ovog metala na prostoru BiH i Srbije prije nekoliko dana dao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da će realizacija projekta „Jadar“ biti bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom da tu ima 10% svjetskih nalazišta litijuma.

Gutić je rekao da su za litijum u Podrinju zainteresirane neke njemačke kompanije. On je rekao da Litijuma ima na samo u Podrinju već i u drugim dijelovima BiH.