Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Koje ceste će uskoro graditi u Federaciji BiH, koliko je poskupila hrana u BiH, koja bh. firma je ukinula radne subote, ko je otvorio novi objekat u Tuzli…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH koji vam donosi BiznisInfo.

10. Lidl odgodio otvaranje objekata u BiH

O dolasku kompanije Lidl u BIH govori se godinama, ali od trgovačkih centara za sada ništa. Javnost se s razlogom pita jesu li njemački investitori odustali od investiranja.

Upućeni tvrde da ništa nije stopirano, da su pripremne aktivnosti u toku, ali da dešavanja na globalnom tržištu, kao ni trenutna politička situacija u BiH, pogoduju odlaganju otvaranja maloprodajnih objekata.

9. Upoznajte Bosanku koja je radila na dizajnu nove Škode Octavije

Selma Kunosić rođena je u Zvorniku, odrasla u Tuzli gdje je završila Mašinski fakultet. Zahvaljujući stipendiji koju je dobila kao jedan od najboljih studenata stigla je do Češke, gdje je njen rad i trud nagrađen – postala je zaštitno lice poznatog automobilskog brenda Škoda – ne kao model, već žena koja radi na izradi četverotočkaša.

Kaže da joj je ponuda da radi za automobilski brend Škoda bilo ostavrenje svih snova. Ovo je njena priča.

8. Nadzorni odbor Ginexa povukao odluku o smjeni direktorice

U krugu firme Ginex u Goraždu stotine radnika tražili su da Nadzorni odbor povuče odluku o smjeni Uprave na čelu sa direktoricom Muneverom Fočo. Oni su se okupili u popodnevnim satima i ostali sve dok NO nije donio odluku.

Nadzorni odbor je odgodio postupanje po prethodnoj saglasnosti Vlade FBiH koja je odobrila smjenu Uprave.

7. Hrana u BiH skuplja za 15, prevoz za skoro 25 posto

Na godišnjem nivou u prosjeku je zabilježen rast nivoa cijena u BiH od 10,2 posto. Naime, nivo cijena u martu 2022. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine viši je za 10,2 posto.

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima Hrana i bezalkoholna pića za 14,8 posto, Alkoholna pića i duhan za 0,7 posto, Stanovanje i režijski izdaci za 8,3 posto, Namještaj, kućanski uređaji i redovno održavanje kuće za 6,3 posto, Zdravstvo za 1 posto, Prijevoz 24,5 posto, Komunikacije za 0,3 posto itd.

6. DIV Grupa u Hrvatskoj ide u predstečajni postupak, u BiH nema problema

Trgovački sud u Zagrebu zaprimio je prijedlog za otvaranje predstečajnog postupka hrvatske DIV grupe na osnovu evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u iznosu od 41,69 miliona kuna (oko 10,7 miliona KM).

Kompanija, između ostalog, proizvodi dijelove za brodove, a ima i veliki proizvodni pogon u Konjicu. Na sreću, za BiznisInfo je rečeno da poslovanje u BiH nije ugroženo.

5. Domaći lanac u Tuzli otvorio 67 radnih mjesta

Domaći trgovački lanac Crvena jabuka ove sedmice je otvorio vrata svog novog marketa u Tuzli, u naselju Irac, na adresi Krečanska 5d.

Market se prostire na nešto više od 1.000 kvadratnih metara prodajnog prostora i raspolaže asortimanom od preko 11.000 artikala. Otvaranjem ove poslovne jedinice, Crvena jabuka market obezbijedio je 67 novih radnih mjesta u Tuzli.

4. Uspješna bh. firma ukinula radne subote, radnici oduševljeni

Za 35 zaposlenih u uspješnoj fabrici Limometal u Cazinu prošla subota, 23. april, bila je posljednja radna. Naime, direktor firme Mensur Mulalić donio je odluku da i subota bude neradna za uposlenike Limometala.

I pored brojnih izazova posljednjih godina Limometal je uspio zadržati nivo proizvodnje i radna mjesta, a čak bilježe i povećanje proizvodnje.

3. S njemačkom kompanijom potpisan ugovor o izgradnji tvornice metalskih proizvoda u Prozor-Rami

Svečano potpisivanje ugovora o izgradnji tvornice metalskih proizvoda između Općine Prozor-Rama i GS Holding GmbH Regensburg upriličeno je 26. aprila u prostorijama Općine. Ugovor je ime Općine Prozor-Rama potpisao načelnik dr. Jozo Ivančević, a u ime GS Holdinga direktorica Snježana Köpruner.

Ukupna vrijednost projekta procjenjuje se na oko 10.000.000,00 KM. Od ukupne vrijednosti projekta Općina Prozor-Rama će u skladu sa naprijed navedenim projektom sudjelovati u novčanoj potpori iznosu od 2.000.000,00 KM.

2. Konačno se sprema gradnja autoputa kroz tuzlansku regiju

Autoceste Federacije BiH donijele su odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača za izradu dopuna idejnog i izradu glavnog projekta autoceste Tuzla – Orašje, dionica Tuzla – Maoča.

Ugovor koji je vrijedan oko 8,8 miliona KM dodijeljen je grupi kompanija koju čine IPSA institut Sarajevo, Divel Sarajevo, Design & QC Sarajevo, PPG Sarajevo i INK Constructor Banjaluka. Riječ je o dionici dugoj oko 30 kilometara koja će značiti mnogo za razvoj cijele tuzlanske regije.

1. Kreće gradnja brze ceste Lašva – Nević Polje

U sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru ove sedmice je potpisan ugovor za izgradnju prve dionice brze ceste Lašva-Travnik-Jajce od poslovne zone Vitez do Nević Polja. Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH i Mario Bevanda, predstavnik firme Hering d.d. Široki Brijeg, objavljeno je iz JP Autoceste FBiH.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 74.904.570 KM sa uračunatim PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 20 mjeseci.