Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Sa kompanijama kao što su Bingo, Solana, Intral i mnoge druge, Tuzla postaje lider razvoja Bosne i Hercegovine. Više o tome pročitajte u sedmičnom pregledu navažnijih vijesti i događaja kojeg Vam donose BiznisInfo i ProCredit Bank.

  1. Bingo otvara nove centre do kraja godine

Direktor firme Bingo Edin Ibeljić najavio je da se ova kompanija nastavlja širiti te da do kraja ove godine očekuje otvaranje 4-5 velikih tržnih centara. Osim toga, on je naglasio da je plan Binga, osim širenja, podizanje standarda u svojim novootvorenim centrima.

  1. Švedski H&M stiže u BiH

Švedski gigant H&M objavio je da će naredne godine otvoriti prodavnice u Bosni i Hercegovini. H&M je ranije ove godine registrovao firmu u BiH. Inače, švedska kompanija ima veliki problem s viškovima zaliha, odnosno neprodate robe u vrijednosti od 4 milijarde dolara.

  1. Krediti privredi prestigli kredite stanovništvu

Iznos kredita koje su banke u Federaciji BiH dale preduzećima ove godine je prestigao iznos koji su odobrile stanovništvu, što je pozitivan pokazatelj jačanje poslovne aktivnosti. Krediti privredi već neko vrijeme rastu brže nego krediti stanovništvu, a ove godine su ih konačno prestigli.

  1. Velika investicija Mittala

ArcelorMittal Zenica uspješno je pokrenuo visoku peć, nakon završetka remonta. Remont visoke peći najveći je investicioni projekat kompanije u od vrijednosti 60 miliona KM, a na poslovima je bilo angažirnano oko 1.000 radnika eksternih kompanija iz 12 država.

  1. Rekordna dobit banaka u FBiH

Banke u Federaciji BiH za prva tri mjeseca ove godine zaradile su 84 miliona KM, što je za 5 miliona KM ili 6 posto više u odnosu na isti period prošle godine. To znači da je rast neto dobiti banaka nastavljen i ove godine. Kako smo ranije objavili, banke u FBiH su u 2017. zaradile rekordnih 240 miliona KM, što je za 39 posto ili 67 miliona KM više u odnosu na 2016.

Bingo Tuzla

  1. Hifa Oil otvara najsavremeniji terminal na Balkanu

Realizacijom investicije u ukupnom obimu od više desetina miliona KM Hifa Oil će uskoro u Zenici otvoriti tehnološki najsavremeniji terminal tečnih goriva na Balkanu. Hifa Oil je prošle godine kupila Terminale Željezare Zenica čiji je kapacitet 13 miliona litara goriva.

  1. Croatia osiguranje kupilo Central osiguranje i Testing Grupu

Croatia osiguranja kupilo je 100 posto udjela u Central osiguranju d.d. i Testing Grupi u Bosni i Hercegovini. Ugovori o kupoprodaji steći će valjanost nakon prikupljenih odobrenja nadležnih regulatornih tijela.

  1. Solana izvozi u Indoneziju

Kompanija Bawazir Group planira da uveze oko 17.500 tona soli iz Tuzle u Indoneziju u vrijednosti od 28 miliona eura. Ovo je za tuzlansku Solanu drugi značajan iskorak na strana tržišta u ovoj godini.

  1. Intral kupio pogon Aide, uskoro nova zapošljavanja

Intral BH kupio je pogon fabrike obuće Aida u Tuzli za 3,5 miliona KM. Uskoro se u ovoj fabrici mogu očekivati nova zapošljavanja, potvrdio je za BiznisInfo direktor Intrala Alija Šehović. On je pojasnio da Intral još od januara 2016. posluje u pogonu Aide u koji je već uloženo oko milion KM, te da za ovu kompaniju direktno i indirektno radi oko 800 radnika.

  1. Mostarski Maoles zapošljava novih 60 radnika

Tvornica namještaja “Maoles” u Mostaru ovih dana potpisala je ugovor s partnerima u Danskoj, gdje će izvoziti svoje proizvode i do kraja godine uposliti još 60 radnika. ”Maoles” je još jedna uspješna poslovna priča u Bosni i Hercegovini.