Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Ko otvara hotel vrijedan 14 miliona KM pored Sarajeva, koja bh. firma je otvorila prodavnicu na Tajvanu, koje kompanije investiraju u Tešnju, a koje u Prijedoru…

Odgovore na ova pitanja pronađite u redovnom sedmičnom pregledu najvažnijih poslovnih vijesti i događaja u BiH kojeg vam donose ProCredit Bank i BiznisInfo.

  1. Tuzlanska kompanija otvara luksuzni hotel

Svi gosti i turisti, domaći i strani koji dolaze u Tuzlu koja polako ali sigurno postaje sve atraktivnija turistička i poslovna destinacija, uskoro će moći uživati u novom luksuznom smještaju.

Tuzlanska kompanija TEHNOGRAD-company d.o.o. objavila je da uskoro otvara luksuzno opremljeni hotel u srcu grada Tuzla.

  1. Bh. kompanija otvorila prodavnicu na Tajvanu

Bh. proizvođač namještaja, kompanija “Zanat”, otvorila je prodavnicu na Dalekom istoku, tačnije na Tajvanu.

– Oduševljeni smo što najavljujemo otvaranje četvrte trgovine Zanat koja se nalazi u gradu Taichung na Tajvanu – naveli su iz ove kompanije.

  1. Ovaj biznis je veliki trend u svijetu, a mlada poduzetnica ga pokrenula i u BiH

Mlada bh. poduzetnica Adeloma Kadirić pokrenula je „Kudćeš.ba“, domaću platformu za povezivanje i dijeljenje prevoza.

Ova platforma na brz i jednostavan način povezuje vozače koji imaju slobodna mjesta u vozilu, s jedne strane i putnike koji traže prevoz, s druge strane, u cilju smanjenja troškova prevoza. Pored uštede novca Kudćeš.ba pruža i niz drugih prednosti. Ovaj vid prevoza je hit u svijetu, a sada je stigao i u BiH.

  1. Pri kraju radovi na hotelu vrijednom više od 14 miliona KM

Na olimpijskoj planini Igman privode se kraju radovi na izgradnji Hotela O3, smještajnom objektu vrijednom više od 14 miliona KM u vlasništvu Top One Business Group iz Dubaija.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović sa svojim pomoćnicima obišao je radove, a dočekao ga je vođa projekta uspješni sarajevski preduzetnik Emir Granov te direktorica hotela Meliha Hadžić.

  1. Nakon 11 godina pokrenuli proizvodnju

Fabrika boja i lakova “Terpentin” u Višegradu, koja je poslije 11 godina pod stečajem u avgustu počela da radi, od danas svoje proizvode plasira na tržište Srbije i BiH, a planira i u Izrael i Rusiju.

  1. Bh. respirator mogao bi u prodaju već za godinu dana

Verifikacioni Laboratorij Verlab d.o.o, jedan od najopremljenijih laboratorija za verifikaciju i testiranje medicinske opreme u ovom dijelu Evrope, izvršio je preliminarna mjerenja prototipa respiratora proizvedenog prije nekoliko mjeseci u Gradačcu.

Kako je za naš portal kazao direktor Verlaba i doktor nauka iz oblasti bioinženjeringa Almir Badnjević, mjerenja uređaja proizvedenog u gradačačkom TMD-u koja je proveo Verlab pokazala su vrlo zadovoljavajuće rezultate po svim parametrima. Bh. respirator mogao bi u prodaju već za godinu dana.

  1. Novi investitori stižu u Prijedor

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je da će u narednom periodu u Industrijskoj zoni Celpak biti otvoreno nekoliko novih proizvodnih pogona.

Kolektor koji radi za autoindustriju je počeo probni rad i do kraja godine će zvanično biti pušten u rad prva od četiri hale koje će se graditi na području ove industrijske zone. Roundliner je njemačka firma koja proizvodi vreće i kada smo je otvorili početkom mjeseca zapošljavala je 14 radnika, a već sada ima 21 radnika koji rade u dvije smjene. Pored ovog preduzeća je hala preduzeća Budo impeks čija gradnja se završava. Potrebno je da se završi Raki d.o.o. na ulazu u zonu, a do kraja godine otvorićemo fabriku Bytres iz porodice Calzedonia koja radi u Brezičanima u hali koju je kupila od tržnog centra – rekao je gradonačenik Prijedora.

On je rekao da su u završnoj fazi pregovori za dodjelu zemljišta za još šest novih preduzeća koja će početi da rade u industrijskoj zoni “Celpak”.

  1. Alpina Bromy pokrenula novi program proizvodnje

U Tešnju je proizvedena prva cipela iz tzv. brizganog programa. Ovo je prva ovako proizvedena cipela u BiH, jer se do sada u BiH i Tešnju prozvodio samo tzv. lijepljeni program.

Direktor Suad Roša, istakao je da je ovo rezultat dvanaestogodišnjeg rada i razvoja Alpina Bromyja, posebno nove investicije u opremu vrijednosti 5 miliona KM. Nova i moderna mašina i oprema iz Njemačke omogućuje proizvodnju sportske, alpinističke i druge obuće visokog kvaliteta. Konačna odluka i povjerenje za dalje investiranje donesena je u Alpina Slovenija.

Uz ovu investiciju zadržava se postojećih oko 350 radnih mjesta, te omogućava planirano novo zapošljavanje 85 radnika do kraja godine.

  1. Investicija njemačkog diva u BiH od 9,5 miliona KM

Načelnik općine Tešanj Suad Huskić posjetio je kompaniju Mann+Hummel BA, koja je dio njemačkog koncerna Mann+Hummel, a koja se bavi proizvodnjom filtera, između ostalog i za autoindustriju.

Dočekali su ga direktor Mahmut Galijašević i Amir Kurtić, vođa investicijskog projekta. Huskić je impresije podijelio na svom Facebook profilu, kao i zanimljive informacije o investicijama kompanije, piše BiznisInfo.

Bilo je mnogo razloga za posjetu, a najvažniji je nova investicija u Logistički centar vrijedna 9,5 miliona KM.

  1. Bh. poduzetnik uveo radnu sedmicu od 4,5 dana: Posao se može uraditi, radnicima više vremena za porodicu

U kompaniji “Airvent” od ovog mjeseca radna sedmica završava petkom u 12 sati. Budući da su vikendi od ranije neradni, to znači da će od sada radnici velikokladuške kompanije sedmično imati slobodna po dva i po dana.

Na ideju da skrati radno vrijeme direktor i suvlasnik kompanije Nermin Alešević došao je kako bi izašao ususret radnicima ali i pokazao i drugim poslodavcima da se posao može završiti tako da njihovi uposleni imaju više vremena za sebe i svoje porodice.

Skraćena radna sedmica imala je tokom prvog mjeseca primjene puni efekat, kaže Alešević za “BiznisInfo”, jer će ovog mjeseca iz fabrike izaći čak 5 kamiona više nego prošlog mjeseca.