Top 10 poslovnih vijesti i događaja protekle sedmice

0

Broj zaposlenih radnika u BiH se povećava svakim danom, a domaće kompanije polako ali sigurno vraćaju svoje pozicije na izvoznim tržištima. U narednom periodu očekuje se snažniji oporavak ekonomije.

ProCredit Bank i BiznisInfo i ove sedmice donose pregled najvažnijih poslovnih događaja u BiH protekle sedmice.

  1. BiH počinje izvoziti organsku industrijsku konoplju

Kompanija “Prirodno bilje” iz Banja Luke dobila je odobrenje Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske da počne uzgajati i proizvoditi organsku industrijsku konoplju, kazao je vlasnik firme Nedeljko Kusturić.

– Ovo je odlična vijest jer smo već našli kupca za naš proizvod iz Njemačke, tačnije iz Frankfurta. Industrijska konoplja je nova kultura za nas, i za BiH uopšte, tako da sam jako uzbuđen što se sve ovo dešava – naglašava Kusturić.

  1. Povećan broj zaposlenih radnika

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH na dan 19.05.2020. godine po prebivalištu osiguranika iznosi 510.073 dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 510.321, podaci su Porezne uprave FBiH. Od 11. do 19. maja godine broj zaposlenih po prebivalištu osiguranika je povećan za 2.154.

  1. Usvojen rebalans budžeta RS za 2020. godinu

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Rebalans budžeta za ovu godinu u iznosu od 3,613 milijardi KM, što je povećanje za 188 miliona KM. Budžetski prihodi do kraja godine procjenjuju se na 2,757 milijardi KM, što je manje za 240 miliona KM, rekla je ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović. On je navela da ukupno povećanje rashoda iznosi 229,2 miliona KM, a do kraja godine predviđen je deficit od 412 miliona KM.

  1. HNK dobio korona-zakon

Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i potpori ekonomiji na području HNK usvojen je na sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona s jednim glasom protiv. Uoči sjednice Skupštine predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg naglasio je kako nije riječ o ”najboljem korona-zakonu” u Federaciji, ali da je kvalitetan i sadržajan.

  1. Kineske ponude najbrojnije za gradnju nove dionice autoputa

U operativnom uredu JP Autoceste FBiH u Sarajevu ove sedmice je obavljeno javno otvaranje ponuda za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Mostar jug – Buna, poddionica Tunel Kvanj – Buna. Najviše je ponuda kineskih I turskih kompanija, ali je tu i jedna bh. firma.

  1. Novi turistički kompleks spreman za prijem prvih posjetilaca

Novi turistički kompleks na jezerima na Manjači biće otvoren za posjetioce najvjerovatnije već od 1. juna, nakon što se okončaju preostali poslovi na uređenju ovog prostora. U dosadašnjem periodu urađeno je mnogo posla kako bi ovaj turistički kompleks zasjao u punom sjaju.

  1. Pad izvoza i uvoza u aprilu

U periodu januar-april 2020. godine izvoz iz BiH je iznosio 3 milijarde i 325 miliona KM, što je za 12,7 posto manje nego u istom periodu 2019. godine. U isto vrijeme, uvoz je iznosio 5 milijardi i 421 milion KM, što je za 14,8 posto manje nego u istom periodu prethodne godine. Ako se uzme u obzir samo april, izvoz je iznosio 696 miliona KM, što je pad od 32,7 posto u odnosu na april prošle godine. Uvoz u aprilu bio je milijardu i 133 miliona KM i smanjen je za čak 35,2 posto.

  1. Stotine miliona KM u FBiH i dalje blokirano

U FBiH je blokirano više stotina miliona KM jer Dom naroda FBiH nije imenovao članove Komisije za vrijednosne papire FBiH. Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine zahtijeva od nadležnih institucija hitno imenovanje članova ove komisije.

  1. Dermal će zaposliti još 200 radnika

Fabrika obuće “Dermal” zapošljava više od 1.000 radnika u proizvodnim pogonima u Kotor Varošu i Kneževu.

– U vrijeme pandemije radili smo u otežanim uslovima, ali nije bilo problema tehničke prirode jer smo imali dovoljno repromaterijala – istakao je vlasnik i direktor “Dermala” Radenko Bubić.

Uz naglasak na konstantno povećanje broja zaposlenih, u ovoj godini planiraju proširiti proizvodnju u Kneževu, gdje se gradi nova proizvodna hala na 3.000 metara kvadratnih. Osim toga, u Kotor Varošu će novu halu završiti do kraja avgusta i u svaku će zaposliti po 100 novih radnika.

  1. Firma iz Lukavca izvozila cijelo vrijeme pandemije, sad stižu i novi poslovi

“Fen BH” iz Lukavca proizvodi namještaj za kupce u Holandiji, Njemačkoj, Belgiji i Italiji. Firma koja zapošljava 380 radnika, a do kraja godine će ih biti i nekoliko desetina više, nije stala sa proizvodnjom i izvozom ni cijelo vrijeme pandemije. Za posljednja dva mjeseca iz ove fabrike u Evropu je otišlo preko 200 šlepera natovarenih robom a pouzdanost koju su pokazali već im donosi nagradu u vidu novih narudžbi.