Tokom pandemije izgubili glavne kupce, ali započeli rad na svom prvom “Made in BiH” proizvodu

0

Bihaćka kompanija za zavarivanje metala C.J. tokom pandemije izgubila je svoje glavne kupce iz sektora autoindustrije. No jedan mail otvorio je za bihaćke poduzetnike nova vrata a uz pomoć EBRD i konsultantske kuće Targer Engineering and Consulting sada imaju nov proizvod, jedinstven na bh. tržištu.

Priča o prvom bh. bolničkom krevetu počela je kada je Denis Čavkić kasno jedne večeri stigao kući iz svoje metaloprerađivačke kompanije C.J. Pregledao je još jednom svoju elektronsku poštu i u njoj našao poruku od Kinderlachena – nevladine organizacije sa sjedištem u Njemačkoj koja pomaže djeci u nevolji.

Nakon što je na televiziji vidjela Denisovu kompaniju, jedna bosanska porodica kontaktirala je ovu nevladinu organizaciju i pitala da li C.J. može prilagoditi bolnički krevet za njihovog sina koji je zbog teške bolesti bio prikovan za krevet. Denisu je ovaj e-mail bio tužan podsjetnik na otrežnjujuću stvarnost da moderni, funkcionalni bolnički kreveti nisu toliko dostupni na tržištu u Bosni i Hercegovini (BiH) kao drugdje, piše EBRD u članku objavljenom na svojoj web stranici.

Denis je bio spreman pomoći, sjećajući se da je i on pretrpio ozljedu koja ga je skoro ostavila paralizovanim.

Skromni počeci

Prije izbijanja rata u bivšoj Jugoslaviji ranih 1990-ih, Denis je napustio rodni grad kako bi se pridružio svojoj braći i sestrama u Austriji. Tamo je naučio zanat za zavarivanje i počeo pomagati svom bratu Fadilu da oživi očev posao prerade drveta koji je zatvorio radnju 80-ih.

Iako je na poslu pretrpio strašnu ozljedu noge i izdržao bezbroj operacija, uložio je svu svoju energiju u njihov zajednički projekat.

Braća su radila tokom sedmice, a vikende su koristili za putovanje do svoje male pilane u Bihaću, gdje su obučavali svoje zaposlenike i prenosili znanje i iskustvo stečeno u Austriji.

Težak početak

“Odrasli smo siromašni”, kaže Denis. „Početak je bio najteži. Ali sav novac koji smo zaradili stalnim poslovima reinvestiran je u radionicu i nekoliko mašina koje smo mogli kupiti za proizvodnju i sastavljanje metalnih komponenata. ”

Onda su 2004. Denis i Fadil napustili preradu drveta i preusmjerili svoje poslovne aktivnosti u potpunosti na obradu metala i izgradnju.

Čak i usred ekonomske krize 2009. godine, C.J. je poslovao izuzetno dobro, zapošljavajući više radnika, povećavajući proizvodnju i prijavljujući dobre rezultate.

Korak po korak, njihov je posao prerastao u vodeću bihaćku kompaniju za zavarivanje, a sada montiraju turbine i proizvode dijelove za dizalice i kotlove, prodajući širokom spektru poznatih građevinskih kompanija širom Evropske unije.

Otkrivanje prozora mogućnosti

Na vrhuncu pandemije koronavirusa, C.J. je izgubio automobilsku industriju kao jedan od najvećih kupaca, a njihova prodaja i dobit su zbog toga naglo opali.

Ali kako kaže stara poslovica, “kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore”, i Denis i Fadil brzo su utvrdili prazninu na lokalnom tržištu novih bolničkih kreveta.

„Shvatili smo da već imamo sposobnost proizvesti 80 posto tog kreveta, ali nedostajalo nam je iskustva i znanja za lansiranje vlastitog proizvoda. Na konkurentnom tržištu morali smo uzeti u obzir mnoge faktore poput istraživanja i razvoja. Tada smo se za pomoć obratili EBRD-u”, kaže Denis.

Uz podršku EU Fonda za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF) Evropske unije, EBRD je kompaniju povezao sa Targer Engineering and Consulting, vodećom konsultantskom firmom u Bosni i Hercegovini, kako bi pomogao u izradi plana dizajna i proizvodnje za njihov prvi prototip ‘Made in BiH’.

Ispravna odluka

“Ako se osvrnem unazad i zapitam se jesam li donio ispravnu odluku za naš posao – čak i da nije uspio – mislim da jesam”, dodaje Denis.

“Mogućnost plasiranja našeg prvog originalnog proizvoda probudila je takav entuzijazam i pozitivnost u našem timu da je posao gotovo sam krenuo.”

Kompanija je donirala prototipove bolnicama i zdravstvenim ustanovama, a sada razgovara o uvođenju njihovih mobilnih, ergonomskih kreveta sa nekoliko fondacija u zemlji.

B. Šutvić