Agrokor pregovara s Coca-Colom o prodaji Jamnice

0

Koncern Agrokor Ivice Todorića navodno prodaje Jamnicu, a trebala bi je kupiti Coca-Cola.

Priče o prodaji Jamnice kruže već nekoliko sedmica, a izvori Tportala tvrde kako su Coca-Cola i Agrokor već ušli u pregovore koji su zapeli na cijeni koju Agrokor traži za svoju perjanicu.

Tportal izvještava kako u Agrokoru od Coca-Cole traže 15 iznosa godišnje dobiti prije poreza, kamata i amortizacije (EBITDA). Drugim riječima, Todorić za Jamnicu traži oko 5,9 milijardi kuna (1,6 milijardi maraka).

Prosječna cijena koja se plaća u sektoru preuzimanja bezalkoholnih pića u Zapadnoj Evropi, prema podacima profesora Aswatha Damodarana sa Univerziteta u New Yorku, je 9,63 iznosa godišnje EBITDA.

To znači da bi Jamnica, kada bi se stavila u prosjek s konkurencijom, vrijedila oko 3,8 milijardi kuna (oko milijardu maraka) ili 2,1 milijardu kuna (600 miliona maraka) manje nego što Todorić navodno traži za nju.

Ivica Todorić

Još je jedan pokazatelj vrijednosti kompanija koji se gleda kod preuzimanje trenutna vrijednost kompanije na berzi. Sada dionice Jamnice koštaju 129.000 kuna, sveukupno ih ima nešto više od 22.000 što znači da po berzi Jamnica vrijedi 2,85 milijardi kuna (750 miliona maraka).

Drugi tportalov izvor, iz samog Agrokora, navodi da Todorić za Jamnicu traži 800 miliona eura (ili 1,6 milijardi KM, što je u skladu s navodima prvog izvora) te napominje da Coca-Cola nudi maksimalno milijardu KM ili 3,75 milijardi kuna što se opet poklapa s prosjekom vrijednosti preuzimanja u industriji.

Na upit da li su sa Agrokorom ušli u pregovore oko preuzimanja Jamnice, u Coca-Coli poručuju kako je stav kompanije da ne komentira glasine, što već može biti indikativno samo po sebi, a u Agrokoru demantiraju sve pregovore oko prodaje, piše Tportal.

Jamnica je uvrštena i na tržište Zagrebačke berze zbog čega joj je gotovo nemoguće komentirati poslove koji su u toku a da o tome prije ne obavijesti Berzu.

Tportal

Save

Save

Save