Todorić potražuje osam milijardi: Oteli su mi kompaniju, optužnice padaju jedna za drugom

0

Vrhovni sud potvrdio je presudu zagrebačkog Županijskog suda u slučaju tzv. mali Agrokor, prema kojoj su bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegovi saradnici oslobođeni optužbe da su oštetili taj koncern za oko 1,25 miliona eura.

Odbijena je tako žalba DORH-a na nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda. Još se čeka početak suđenja za tzv. veliki Agrokor u kojem se Todorića i saradnike tereti da su koncern oštetili za 1,2 milijarde kuna.

Ivica Todorić o tome je sam govorio u Dnevniku Nove TV.

– Ovo traje šest godina. Prije 6 godina su oteli privatnu imovinu u Hrvatskoj tako da su rekli da sam ja kriminalac i da je kompanija u problemima. Sve tri optužnice su dosad pale. Zašto onda ne padne ni to tužiteljstvo. Pazite, ja se uopće nisam branio, nego sam imao advokata po službenoj dužnosti. I padne optužnica. Pa kakva je to optužnica? To je sramota hrvatskog pravosuđa – rekao je Todorić i dodao.

– Niko nije u Hrvatskoj stvorio ovakvu imovinu i tvornice, a mene se prisiljava da idem tužiti svoju domovinu u inostranstvu. Meni je Borg grupa otela kompaniju, a operativno su to provodili Plenković i Dalić. Ja u “velikom Agrokoru” se uopće nisam ni branio, a ja od Agrokora potražujem osam milijardi – rekao je Todorić.

Također smatra da ni nova optužnica protiv njega neće proći.

– Ona nema veze ni s čim, to je sramota hrvatske države. U problemu su bili i s vještakom, koji je na kraju ispao svjedok, tako da neće ni on doći i ta će optužnica pasti – rekao je Todorić i dodao je da je uvjeren da će dobiti arbitražni postupak koji je pokrenuo u Washingtonu.

– Kompaniju koja je imala 60 milijardi prihoda srezali su na 30 milijardi, to je sramota – rekao je bivši vlasnik nekadašnjeg koncerna Agrokor te poručio da nije u kontaktu ni s kim iz politike, prenio je ABC Portal.

BiznisInfo.ba podsjeća da su nakon restrukturiranja, najveći vlasnici Agrokora postale ruske državne banke. Agrokor je kasnije promijenio ime u Fortenova. U okviru ove kompanije, između ostalih, posluju trgovinski lanci Konzum i Mercator.