Timovi za postinvesticionu podršku posjetili 180 kompanija

0

Timovi formirani u okviru Programa postinvesticione podrške posjetili su u Republici Srpskoj oko 180 kompanija koje zapošljavaju 14.000 lica i imaju ulaganja iznad 700 miliona KM sa ciljem da na licu mjesta ustanove njihove probleme u poslovanju i sagledaju mogućnosti otklanjanja barijera, istaknuto je danas uoči sastanka ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslava Petričevića sa predstavnicima Saradničke mreže.

Petričević je naveo da taj projekat podrške postoji od 2013. godine i da je tada u okviru pilot-projekta bilo uključeno 10 opština, a danas Saradničku mrežu čini 27 lokalnih zajednica iz Republike Srpske.

On je rekao novinarima u Banjaluci da su timovi određeni sa nivoa Republike i lokalnih zajednica sa ciljem da se kroz lokalni i republički nivo omogući postinvesticiona podrška investitorima u Republici Srpskoj.

Petričević je podsjetio da je prošle godine u Republici Srpskoj usvojen zakon o stranim investicijama koji je stranim investitorima omogućio isti tretman kao i domaćim.

Pomoćnik ministra u resoru za ekonomsku saradnju Ministarstva privrede i preduzetništva Slobodanka Dubravac rekla je da su timovi u okviru ovog projekta posjetili oko 180 kompanija koje zapošljavaju 14.000 lica i imaju ulaganja iznad 700 miliona KM.

Prema njenim riječima, problemi i poteškoće u poslovanju se evidentiraju i o tome se obavještavaju nadležne institucije i ustanove.

Ona je navela da je kroz ovaj program moguće jačati i kapacitete lokalnih zajednica.

“Njegova suština nije u dodjeli sredstava, nego u konstantnom sistemskom dijalogu republičkog i lokalnog nivoa sa poslovnom zajednicom da investitore, sadašnje i potencijalne ne ostavimo same, nego da na konkretnim primjerima vidimo šta je to šta možemo da pomognemo da bi oni ovdje ostali i proširili poslovanje”, navela je Dubravčeva.

Srna