Tim Cook je sada milijarder, evo zašto je njegov uspjeh specifičan

0

Direktor Applea Tim Cook postao je milijarder nakon što već skoro punu deceniju vodi najvredniju svjetsku kompaniju.

Procjena neto vrijednosti Cookove imovine – prema Bloombergovom indeksu milijardera – skočila je nakon što su Appleove dionice narasle prošle sedmice približivši se cifri od dva biliona dolara.

Appleova tržišna kapitalizacija trenutno iznosi oko 1,9 biliona dolara.

Dionice su ove godine porasle gotovo 54 posto na gotovo 451 dolara po dionici, nadmašivši šire tržište i tehnološki sektor S&P 500, objavio je Refinitiv.

Jedan od rijetkih milijardera koji nije osnivač firme

Svijet tehnologije proizveo je mnoge milijardere, uključujući najbogatijeg čovjeka na svijetu, osnivača Amazona Jeffa Bezosa i suosnivača Facebooka Marka Zuckerberga.

No Cookov novi status milijardera je rijetkost jer on nije osnivač Applea. Direktor Googlea Sundar Pichai, na primjer, nije među najbogatijim igračima Silikonske doline. Ali Googleovi suosnivači, Larry Page i Sergey Brin, koji su se odrekli izvršne funkcije 2019. imaju oko 71,7 i 69,5 milijardi dolara.

Cook trenutno direktno posjeduje samo oko 0,02 posto Appleovih dionica u vrijednosti od oko 375 miliona dolara. Ali tokom godina, Cook je primio znatne nagrade i druge benefite, koji povećavaju njegovo procijenjeno bogatstvo.

Prošle godine, Cookova godišnja osnovna plata iznosila je tri miliona dolara. On je, također, u upravnom odboru Nikea.

Prvi gej direktor u Fortune 500 

Cook se pridružio Appleu 1998. godine i služio je na raznim visokim pozicijama prije nego što je preuzeo svoj trenutni položaj.

Za izvršnog direktora imenovan je u avgustu 2011., nakon što je suosnivač kompanije Steve Jobs odstupio. Jobs je umro nekoliko semdica kasnije od komplikacija raka gušterače.

Prije nego što se pridružio Appleu, Cook je radio u Compaqu i IBM-u.

Cook je 2014. godine ušao u historiju jer je postao prvi gej izvršni direktor Fortune 500 kao gej. Sljedeće se godine obvezao da će većinu svog bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe.

J. Polimac