Tešnjaci otkrili plan: Preuzimaju zeničku kompaniju, a onda slijede velike investicije

0

Uprava i Nadzorni odbor Zeničke industrije mlijeka (ZIM) izrazili su pozitivno mišljenje u vezi s namjerom preuzimanje od strane AS Holdinga.

Podsjetimo, kompanija AS Holding iz Tešnja objavila je ponudu za preuzimanje društva Zenička industrija mlijeka (ZIM), izvještava BiznisInfo.ba.

AS Holding je već vlasnik nešto manje od 52 posto dionica zeničke kompanije. Ponuda za preuzimanje se odnosi na 134.303 redovnih dionica što predstavlja više od 48 posto dionice koje nisu u vlasništvu kompanije iz Tešnja. Time bi postali 100-postotni vlasnici.

Kako se navodi u mišljenju Uprave i Nadzornog odbora kompanije ZIM, ponuditelj (odnosno AS Holding) ima namjeru da u narednom periodu poslovanja ciljnog društva (ZIM) “umnogome osnaži tržišnu poziciju proizvoda i unaprijedi postojeći asortiman”.

Pročitajte još vijesti koje se trenutno čitaju: 

Također ima namjeru da unaprijedi postojeći kapacitet proizvodnje zbog povećanja obima proizvodnje za više od 25 posto u naredne 3 do 4 godine.

– Cilj je i povećanje produktivnosti u proizvodnom procesu uvođenjem savremene opreme kao i povećanje broja uposlenih u proizvodnim procesima – navodi se.

Također će, investicijama, do 2025. povećati broj otkupnih stanica za otkup svježeg mlijeka i mliječnih sirovina za oko 40 posto.

Inače, ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi 8 KM, što predstavlja 80 posto od nominalne vrijednosti dionica. To znači da će, ako svi dioničari prihvate ponudu, Tešnjaci morati isplatiti više od milion KM za ovaj udio u ZIM-u.

U prošloj godini ZIM je imao poslovne prihode od oko devet miliona KM a upošljavao je 77 radnika, što govori da je riječ o značajnoj kompaniji. Njihovi proizvodi prisutni su u prodavnicama širom Bosne i Hercegovine. AS Holding je udio u ZIM-u preuzeo 2018. godine.

Izvor: BiznisInfo.ba