“Teslinim vremeplovom” obilježeno 160 godina od naučnikovog rođenja

0

Ispred Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci juče je održana multimedijalna prezentacija “Teslin vremepolov” povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić rekao je da je raznim manifestacijama u Srpskoj obilježeno 160 godina od Teslinog rođenja, a za naredni mjesec najavio da će tim povodom biti održan Šesti festival nauke.

On je na konferenciji za novinare povodom multimedijalne prezentacije podsjetio da je u julu održana svečana akademija u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske posvećena Tesli, kao i da je dio INOST-a mladih bio posvećen ovom velikanu.

“Savez inovatora dao je doprinos kroz nekoliko projekata, a nedavno smo imali i u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci izložbu u vezi sa Teslinom ličnom bibliotekom”, dodao je Komić.

Generalni direktor kompanije “M:tel” Marko Lopičić rekao je da je ova kompanija omogućila održavanje multimedijalnog umjetničkog spektakla pod nazivom “Teslin vremeplov”.

“Podržali smo ovaj projekat jer objedinjuje nauku, tehnologiju, umjetnost, istoriju i tradiciju”, dodao je Lopičić.

On je objasnio da je riječ o najsavremenijoj digitalnoj četiri de tehnologiji gdje se na otvorenom prostoru prikazuju život i djelo jednog od najvećeg svjetskih naučnika, značaj njegovih otkrića, njegove vizionarske i filantropske misli.

Prema njegovim riječima, “Teslin vremeplov” već je održan u Srbiji i Crnoj Gori, a svi koji su imali priliku da ga vide sa oduševljenjem su prihvatili ovaj multimedijalni spektakl.

Jedinstven multimedijalni umjetnički projekat “Teslin vremeplov”, odnosno četiri de projekcija o životu i dostignućima Nikole Tesle može se vidjeti i danas i u nedjelju, 16. oktobra, na fasadi Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci od 20.00 do 22.00 časa. (Srna)