Teslina fabrika u Njemačkoj zagađuje okolinu

0

Američki proizvođač automobila Tesla „konstantno i značajno“ premašuje ograničenja otpadnih voda u svojoj fabrici u blizini Berlina, prema lokalnom udruženju za vodu.

– Nekoliko zahtjeva i upozorenja ostalo je neusphešno. Premašuju se granice za vatrostalni fosfor i ukupni azot – napisala je Strausberg-Erkner Water Association (WSE) u dokumentu dostupnom dpa.

Na vanrednom sastanku u martu, udruženje planira da raspravlja o tome da li će prekinuti zbrinjavanje otpadnih voda u fabrici Tesla nedaleko Berlina. U protivnom bi WSE mogla da se suoči s dodatnim troškovima u ukupnom iznosu od milion eura.

Tesla je saopštila da još nije obaviještena o vanrednoj sjednici niti odgovarajućoj tački dnevnog reda. Kompanija tvrdi da koristi sopstvena postrojenja za obradu industrijskih otpadnih voda.

– Otpadne vode još uvijek nastaju radom sanitarnih čvorova i kuhinja. Uz uklanjanje industrijskih otpadnih voda, otpadne vode koje će se ispuštati iz Gigafabrike sastavljene su kao tipične komunalne otpadne vode – kažu u Tesli.

Tesla se nedavno suočila s kritikama lokalnih stanovnika u vezi sa svojim planovima za proširenje svoje fabričke lokacije od 300 hektara. U neobavezujućem glasanju, velika većina je glasala protiv proširenja.

Planovima se protive i ekološki aktivisti koji kao razlog navode nužno krčenje šume i to što se dio područja nalazi unutar vodozaštitne zone, navodi SEEbiz.