Teslin Cybertruck neće se moći prodavati u Evropi

0

Iako je već nekoliko stotina hiljada potencijalnih kupaca u SAD, ali i drugim zemljama širom svijeta pokazalo interesovanje za Tesla Cybertruck, moguće je da ovaj kamionet neće dobiti dozvolu za prodaju u Evropi – barem ne u svom trenutnom obliku.

Kako prenosi njemački AutomobileWoche, u toj zemlji smatraju da je konstrukcija nedavno predstavljenog električnog kamioneta previše rigidna da bi zadovoljila propisane bezbjednosne standarde na tržištu EU, prenosi B92.

Suviše kruta karoserija nije dobra ni za bezbjednost putnika, ukoliko nema “zona gužvanja” prilikom sudara, a nefleksibilni čelični paneli sa oštrim ivicama i uglovima mogu mnogo ozbiljnije da povrijede pješake, u poređenju sa lako savitljivim elementima na prednjem braniku i maski automobila koji su projektovani da zaštite pješake u slučaju udara.

Prema riječima Štefana Telera, eksperta iz njemačkog TÜV-a, neophodne su značajne modifikacije osnovne strukture Tesle Cybertruck da bi se zadovoljili kriterijumi za bezbjednost putnika.

“Prednji branik i hauba moraju biti u stanju da apsorbuju energiju udara kako bi zaštitili pješake”, dodaje Teler.

On dalje navodi da na karosriji električnog kamioneta nema elemenata koji bi se u slučaju udesa deformisali i amortizovali energiju sudara, pa će na putnike djelovati ogromne sile. U tom slučaju, čak ni vazdušni jastuci neće biti od velike pomoći.

Štefan Teler kaže da Tesla Cybertruck u trenutnom obliku ne bi mogao da dobije dozvolu da se prodaje u Njemačkoj kao velikoserijski produkcijski automobil.

Kako je onda moguće da je ovaj kamionet dovoljno bezbjedan za SAD, ali ne i za Evropu?

Naime, Tesla Cybertruck se u Sjedinjenim Državama kvalifikuje kao lako teretno vozilo, a za tu klasu automobila ne primjenjuju se ista pravila u pogledu bezbjednosti kao za obična putnička vozila.

Sa druge strane, u Evropi bezbjednost takvih vozila ispituju EuroNCAP i druge slične organizacije koje posebno insistiraju na elementima pasivne bezbjednosti, bilo da je riječ o putnicima u automobilu ili o pješacima.