Tesla zaustavila proizvodnju u Berlinu nakon izbijanja požara

0

Tvornica Tesle kod Berlina bila je prisiljena zaustaviti proizvodnju u utorak nakon što je električna trafostanica zapaljena u, kako se sumnja, podmetnutom požaru.

Tvornica Gruenheide, koja se nalazi jugoistočno od glavnog grada Njemačke, ostala je bez struje, kao i dijelovi šireg grada, prenosi Reuters njemačke novine Berliner Zeitung.

Novine su dodale da su jedinice za deaktiviranje bombi poslane na lice mjesta.

Brandenburška policija rekla je za CNBC da je incident isprva izgledao kao podmetanje požara i dodala da trenutno istražuje ko je odgovoran. Tesla nije bio odmah dostupan za komentar kada ga je CNBC kontaktirao.

Policija je rano u utorak primila poziv koji ju je obavijestio o gorućem električnom stupu u području Gosen-Neu Zittau, izvijestio je Reuters.

Dolazi to u trenutku kada su Teslini planovi proširenja svoje tvornice u Gruenheideu naišli na žestoko protivljenje.

Američki proizvođač automobila namjerava udvostručiti svoj kapacitet na 100 gigavat sati proizvodnje baterija i milion automobila godišnje. Međutim, prošlog mjeseca mještani su odbacili planove da se obližnje drveće sravni s zemljom kako bi se napravio prostor za proširenu elektranu, prenio je SEEbiz.

Novine BZ povezale su požar s ekološkim aktivistima u obližnjem području. CNBC nije mogao neovisno provjeriti izvješće, a lokalna policija navodno nije htjela komentirati nikakvu moguću vezu.

Aktivisti za zaštitu okoliša prošle sedmice su se počeli okupirati šumu u blizini Tesline tvornice Gruenheide u znak protesta protiv planova za proširenje. Okupacija je započela kasno u srijedu, s prosvjednicima koji su izgradili desetak kućica na drvetu po šumovitom području.