Tesla proizvela preko 3 miliona vozila

0

Tesla je proizvela više od tri miliona automobila, objavio je u nedjelju izvršni direktor Elon Musk. Od tog ukupnog broja, Teslina tvornica u Šangaju proizvela je milion automobila, navodi se u tweetu.

– Čestitamo Giga Shanghai na izradi miliontog automobila! Ukupno je Tesla napravila više od 3 miliona – tvitao je Musk.

Muskova najava dolazi nakon višemjesečnih blokada i nestašice dijelova u Kini koji su ugrozili Teslinu proizvodnju vozila i sugerira da Teslina tvornica u Šangaju proizvodi značajan broj novih vozila nakon otvaranja 2019. i kasnijih godina ulaganja.

Ukupno postignuće u području vozila koje je Musk proslavio u nedjelju dolazi nakon što su Tesline prijavljene isporuke, najbliža aproksimacija za prodaju, rasle u posljednjim kvartalima.

U julu je Tesla rekla da je u drugom tromjesečju isporučila 254.695 vozila, što je porast od 26,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Ali prekretnica također naglašava koliko je Tesla mala u usporedbi s automobilskim divovima. Na primjer, Toyota je samo u 2021. isporučila preko 10 miliona vozila. Tesla je ranije ove godine rekla da planira povećati isporuke vozila za 50 posto godišnje.

Osim svoje tvornice u Šangaju, Tesla proizvodi automobile u tvornicama u Fremontu u Kaliforniji; Austin, Teksas; i u blizini Berlina u Njemačkoj.