Tešanjski gigant Madi ulazi u novi biznis

0

Kompanija Madi iz Tešnja koja je jedan od regionalnih lidera u proizvodnju pilećeg mesa, ali se bavi i drugim vrstama poslova, konstantno investira i širi poslovanje. Nedavno su odlučili da uđu u novi biznis, potvrđeno je za BiznisInfo.

Riječ je, naime, o proizvodnji električne energije. Informaciju nam je potvrdio direktor Madija, Maid Jabandžić.

Prije 20 dana osnovana je kompanija MI Power i to je šesta firma u okviru naše grupacije. Bavit će se proizvodnjom električne energije iz sunca, za sada – kazao je Jabandžić za BiznisInfo.

Dodao je da će proizvedenu struju prodavati na tržištu.

Električna energija koju proizvedemo ići će na tržište odnosno u komercijalne svrhe. Mi smo svoj potrebe zadovoljili instaliranjem solarne elektrane ranije, i to prvi u državi – kazao je naš sagovornik.

Podsjetimo da je Madi ranije na 3 proizvodne zgrade instalirao najveću solarna elektrana u Bosni i Hercegovini. Ova elektrana se koristiti za vlastite potrebe.

Kapacitet ukupne godišnje proizvodnje je 1147 MWh što omogućava samoodrživost u snadbijevanju električnom energijom i nesmetano obezbijeđenje proizvodnih procesa unutar same kompanije.

Jako mnogo investiramo, stalno širimo poslovanje. Mi zapošljavamo nove ljude u kontinuitetu, svakog mjeseca, i to je tako već godinama – navodi Jabandžić.

Nedavno su kupili i proizvodni kompleks Unis Komerc d.d. Sarajevo smješten na Stupu. Ovaj kompleks, ističe Jabandžić, zasad služi kao logistički centar koji pruža podršku proizvodnji, “a za ubuduće ćemo vidjeti”.

– Nismo žurili s planom. Jednim dijelom se taj prostor izdaje a drugim dijelom služi za logistiku. Imali smo značajne investicije u ovaj objekat jer kad smo ga kupili, bio je u fazi AB konstrukcije. Mi smo ga završili do kraja i sad je to prostor na 1.900 kvadratnih metara, a tu su i komore koje smo sami pravili za svoje potrebe. Sada smo sve ono što je bilo u iznajmljenom prostoru premjestili tu, pod jedan krov. Tu sada radi 14 ljudi – ističe direktor Madija.

Podsjetimo, u aprilu prošle godine je tešanjska kompanija kupila dobojski Agromix, firmu koja se bavi proizvodnjom stočne hrane.

Osim toga, pokrenuli su proizvodnju mesa u Maglaju kroz kompaniju Euro-Meat. U Tešnju imaju i svoj tržni centar kao i benzinsku pumpu.