TEŠANJ UBACUJE U PETU BRZINU: Otvoren One-stop shop ured

0

Početak rada rada One-stop shop ureda, koji podrazumijeva servis pružanja svih usluga vezanih za pokretanje poslovnih aktivnosti na jednom mjestu, svečano je ozvaničen u Tešnju.

Taj servis prvi je te vrste u Federaciji BiH, a pokrenut je u općinama Tešanj, Žepče i Teslić.

Radi se o COBEAR projektu Evropske unije (EU) koji zajednički implementiraju općine Tešanj, Teslić i Žepče, a finansira ga EU preko IPA fondova.

One-stop shop ured trebao bi olakšati postojećim i novim investitorima, domaćim i stranim, dobijanje svih potrebnih informacija na jednom mjestu, a koje se odnose najviše na registracije preduzeća, radnu snagu, te lokacije za gradnju.

“Ovo je nastavak saradnje naše tri općine, započet još 2012. godine. Sada se ta saradnja ostvaruje kroz projekt koji implementiraju TRA-Agencija za Razvoj Tešanj, RAŽ Žepče, Općina Teslić i Udruženje privrednika Općine Tešanj. Kao partner za budućnost mi u Općini Tešanj želimo biti regionalno prepoznatljivi i konkurentni”, kazao je načelnik Općine Tešanj Suad Huskić.

Dodao je da se uvođenjem one-stop shopova uvodi moderan pristup pokretanja i razvoja poslovanja te da je to već odavno praksa u Evropi.

Saradnju te tri općine započetu kroz projekt BEAR, prepoznao je i FDI magazin – glasilo Financial Timesa i proglasio to područje Evropskom regijom budućnosti za 2014/2015. godinu. Zajednička saradnja tri općine rezultirala je povećanjem broja zaposlenih, prometa firmi i izvoza.

U projekat COBEAR, koji je nastavak projekta BEAR, uključene su 33 kompanije s područja općine Tešanj u četiri sektora – metaloprerada, tekstilna industrija, prehrambena industrija i drvoprerada. Analiza je pokazala da je izvoz na uzorku 33 kompanije povećan za 42,64 posto, promet povećan za 23,66 posto, dok je broj novouposlenih povećan za 13,89 posto, saopćeno je iz Općine Tešanj.