Terzić: “Autoceste” su spremne, u martu možemo početi graditi!

0

Uprava Autocesta FBiH je uputila inicijativu prema Vladi FBiH da nam se da “zeleno svjetlo” i da se krene u raspisivanje tendera za tunel “Prenj” i dionicu “Mostar sjever – Mostar jug”. Vlada bi na sljedećoj sjednici, iduće sedmice to trebala riješiti.

“Mi smo spremni, u martu možemo početi raditi”, kazao je u razgovoru za Avaz.ba Adnan Terzić, direktor javnog preduzeća “Autoceste FBiH”.

Dva velika projekta

– To su dva velika projekta, vrijedna od 500 do 550 miliona eura i koje treba da pokrenemo na novi način finansiranja. Izvođač radova sa sobom treba da dovede banku koja bi finansirala radove, i držva bi od nje preuzela taj kredit i objekt. To je dakle novih 550 miliona eura, pored dogovorenog novca s evropskom bankom koje su uvjetovanje akcizama. To bi onda bio jedan respaktibilan iznos viši od milijardu eura – naveo je Terzić. 

Pored toga, kako navodi, “Autoceste” su skoro sve završile kada je u pitanju gradnja brze ceste Lašva-Nević polje.

– Čekamo samo da nam Vlada FBiH odobri na raspolaganje obećanih 120 miliona od sukcesije. Tako bi početkom ljeta počeli graditi i tu brzu cestu – naveo je Terzić.

Direktor ovog javnog preduzeća dalje ističe kako su nastavljeni pregovori i s fondovima i evropskim bankama

– Ono što sad imamo je da bi ove godine mogli početi i gradnju tunela “Kvanj” s obzirom da EIB nudi ta sredstava a nisu uvjetovanja akcizama. To je dodatnih 100 miliona eura, a s EBRD-om razgovaramo o trogodišnjem paketu od 230 miliona eura – naveo je on.

Respektabilna analiza

Terzić se osvrnuo i na trasu autoputa koji treba da ide prema jugu, odnosno na teze da nova trasa faktički predstavlja “granicu trećeg entiteta”.

– Pored toga da vodimo računa šta se govori, moramo voditi računa i o tome ko to govori. To dolazi iz opozicionih krugova, i time se zauzimaju pozicije za izbore 2018. Ukoliko se otkoče svi ovi radovi, oni koji su na poziciji imaju delako veće šanse. Nemam namjeru polemisati oko toga, imamo zaključak Doma naroda FBiH. Mi smo već, što se tiče “Autocesta” dali da se provjeri i ova alternativna trasa od Mostar juga prema Počitelju. Da o tome, dakle, priča struka, a ne politika. Očekujemo sljedećeg mjeseca jednu respektabilnu analizu i te alternativne trase. Sigurno ćemo ispoštovati sve što se od nas traži i u dogovoru s lokalnom zajednicom naći najbolje rješenje – kazao je Terzić.

(Dnevni avaz)