Termoelektrana ‘Stanari’ počinje proizvodnju u junu

0

Termoelektrana “Stanari”, koja je u testnoj fazi, u junu će početi sa komercijalnom proizvodnjom električne energije od dva teravata godišnje, što čini 15 do 20 odsto sadašnje proizvodnje struje na nivou BiH.

Direktor Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ “Stanari” Ivica Jakovljević ocijenio je da će probni rad i završni performans test Termoelektrane biti okončan do maja, nakon čega slijedi komercijalna isporuka.

“Kao privatnoj kompaniji bilo nam je potrebno razumijevanje i podrška lokalne zajednice i države, te obezbijediti približno stabilne uslove da se tehnološki vrlo zahtjevan proizvod sa najsavremenijom tehnologijom privede kraju, što je generalni izvođač iz Kine ‘Dongfang’ jako uspješno realizovao”, rekao je Jakovljević novinarima tokom obilaska objekta Termoelektrane i površinskog kopa “Raškovci”.

Jakovljević je naveo da kao društveno odgovorna kompanija EFT RiTE “Stanari” već sada ima planove rekultivacije površine, s obzirom na procijenjeni vijek eksploatacije rudnika i rezervi lignita od oko 45 godina.

On je istakao da će EFT RiTE “Stanari” tokom komercijalne proizvodnje upošljavati do 900 radnika.