Tek svaka peta firma u FBiH bavi se proizvodnjom

0

Iako vlast u Federaciji Bosne i Hercegovine putem programa subvencije izdvaja određeni novac za podsticaj razvoja proizvodnih djelatnosti, šokantno zvuči podatak da se tek svaka peta firma u FBiH bavi proizvodnjom, piše Faktor.

Različite subvencije putem trajnog revolving fonda Union banke, preko izdvajanja novca za jačanje konkurentnosti u poduzetničkim zonama, smatraju u Privrednoj komori FBiH, nisu dovoljne da bi bio povećan broj proizvodnih firmi.

Struktura privrede

Direktor sektora za industriju i usluge u Privrednoj komori Federacije BiH Almin Mališević izjavio je za Faktor da je u FBiH registrirano više od 52.000 pravnih lica, od čega oko 10.000 firmi, čija je osnovna djelatnost proizvodnja.

– Koliko je važna proizvodnja najbolje ilustrira podatak da ovih 10.000 firmi zapošljava 150.000 radnika. Primjerice, imamo 13.000 trgovačkih preduzeća, ali ona zapošljavaju 80.000 radnika. Jasno se može vidjeti da proizvodnja zapošljava dvaput više radnika od trgovine u FBiH – naveo je naš sagovornik.

Spomenuo je da je registrirano i oko 9.700 firmi iz uslužnih djelatnosti, koje također zapošljavaju 80.000 radnika.

– Proizvodnja vuče za sobom uslužni sektor, jer je fabrike potrebno opslužiti sirovinama, repromaterijalom, zaštitnom opremom i dijelovima. Naravno, ne treba zanemariti trgovački sektor, jer on po ovim parametrima ima svoje mjesto u privredi – rekao je Mališević.

Više stimulacije

Prema njegovim riječima, potrebno je povećati stimulativna sredstva za proizvodni sektor, zbog njegovog značaja na ukupno zapošljavanje ljudi.

– Činjenica je da je proizvodnju najteže pokrenuti i tu su potrebna najveća sredstva. Ako želite proizvodnju, naprimjer u metalnom sektoru, morate nabaviti skupu opremu, mašine, alate, morate imati kvalificiranu radnu snagu. Neko ko nema novac teško se može odlučiti za proizvodnju robe – kazao je Mališević i dodao da postoje mnoge firme u FBiH koje su se sa trgovine i usluga vremenom preusmjerile na proizvodnju robe.

Mališević je zaključio da BiH ima dugogodišnju tradiciju u proizvodnji, školovanu radnu snagu i kvalitetan inžinjerski kadar, što uz najavljeno smanjenje opterećenja privredi i povećanja subvencija daje optimizam da ćemo u budućnosti imati više proizvodnih pogona. (Faktor)