Tehnološki divovi konkurencija bankama

0

Google je postao najnovija velika tehnološka kompanija koja se preselila u bankarstvo, nudeći svojim korisnicima provjeru tekućih računa.

Internet gigant je objavio da planira partnerstvo s bankama i kreditnim sindikatima u SAD, kako bi ponudio račune za “pametno provjeravanje”.

Specifična usluga će biti ponuđena kroz Google Pay, čime će korisnicima omogućiti dodavanje Googleovih analitičkih alata tradicionalnim bankarskim proizvodima.

Ovaj korak Googlea na tragu je savremenih ponuda kartičarskih kompanija, platnih sistema i pozajmica koje već nude firme poput Facebooka, Ubera, Applea i Amazona.

“Iako se proizvodi i aranžmani međusobno razlikuju, tehnološki divovi koji ulaze u svijet bankarstva dijele jedinstveni motiv: da se učine neophodnim”, kaže Gerard du Toit, partner iz konsultantske kuće “Bain & Co”, prenosi Investitor.me.

“Svi se takmiče za pažnju potrošača i za dominaciju svojih eko-sistema i platformi”, kaže on.

Amazonove kreditne kartice i poslovni krediti usmjereni su na jačanje poslovanja s e-trgovinom, dok Uber Mani omogućava kreditne kartice, debitne račune i alate za praćenje toka novca.

Facebook je, s druge strane, najavio da će njegova usluga Facebook Pay nadopuniti postojeće alate za razmjenu poruka.

 Potezi tehnoloških divova u sektoru bankarstva sigurno će doprinijeti sve glasnijim raspravama o njihovoj ulozi i istragama s kojima se već suočavaju zbog potencijalne zloupotrebe privatnosti i narušavanja konkurencije.

Zvaničnici više centalnih banaka već su izrazili zabrinutost zbog nedostataka u finansijskom nadzoru ovih kompanija, jer se sve veća aktivnost odvija van tradicionalnog bankarskog okvira.