Tehnički pregledi u Njemačkoj otkrili koji su automobili najkvalitetniji

0

U Njemačkoj je TÜV organizacija koja prati i nadzire tehničke preglede, a upravo je objavila izvještaj s pregleda obavljenih u njenim stanicama za tehničke preglede.

Prije svega, u toj moćnoj evropskoj državi prosječna starost automobila je 9,5 godina, što je, naravno, mnogo bolje nego u državama Balkana.  Ipak, ni u Njemačkoj na cvjetaju ruže pa flota automobila stari, još 2010. godine prosječna starost vozila bila je 8 godina.

Dakle, TÜV je objavio izvještaj za 2020. godinu (prate se automobili koji su pristupili tehničkim pregledima od jula 2018. do jula 2019. godine), obrađeno je devet miliona vozila i na tehničkim pregledima u Njemačkoj pada svaki peti automobil s ozbiljnim greškama.

Ono što nas zanima su pobjednici, odnosno automobili koji imaju najmanje grešaka, a to vam može biti i solidan putokaz pri kupovini polovnog vozila. Pogotovo ako ćete ga tražiti u Njemačkoj, piše HAK revija.

Ukupni pobjednik i pobjednik među SUV-ovima je Mercedes-Benz GLC (samo 2,17 posto nedostataka), drugi su Porsche 911 (2,20) i Mercedes SLK/SLC (2,20). Četvrti i peti su takođe Mercedesi, B i A klasa, a šesto mjesto dijele C klasa i Mazda CX-3.

U kategoriji malih automobila prvi je Audi A1 (3,1), a jedan od lošijih je Fiat Punto (10,8). Nije se proslavila ni Dacia Logan s 13,6 posto nedostataka.

U klasi mini automobila najmanje nedostataka ima Opel Adam (4), a Ford Ka je posljednji (10,7).

Kompletne tablice pogledajte OVDJE