Tajland želi otvoriti svoju međunarodnu razvojnu agenciju TICA u BiH

0

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić primio je danas u posjetu zamjenika ministra vanjskih poslova Kraljevine Tajland Virasakdi Futrakula s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima i saradnji dvije države u međunarodnim organizacijama.

Ocijenjeno je da su odnosi između BiH i Tajlanda vrlo dobri i prijateljski i da je potrebno dalje raditi na razvoju ekonomske saradnje i ugovornom regulisanju odnosa. Sagovornici su se složili da postoje mogućnosti za unapređenje suradnje u oblastima turizma i poljoprivrede. U vezi s tim usaglašeno je da se prvo uspostavi institucionalni okvir buduće bilateralne saradnje, odnosno potpiše memorandum o saradnji.

Zamjenik ministra Brkić je informirao o vanjskopolitičkim prioritetima BiH i aktuelnoj unutrašnjoj situaciji, sa akcentom na reforme koje se provode. Istaknuo je da je BiH zainteresirana za unapređenje bilateralnih odnosa s Tajlandom osobito na ekonomskom planu. Predložio je da se što je prije moguće, najkasnije do kraja ove godine, potpiše Sporazum o ukidanju viza za nositelje diplomatskih i službenih putnih isprava.

Zamjenik ministra Tajlanda je istaknuo da njegova zemlja ima mnogo iskustva u oblasti turizma, kao i izvrsne škole za radnike u turizmu, te predložio saradnju s BiH u tom smislu. Informisao je da Tajland, kao druga najveća ekonomija u jugoistočnoj Aziji, želi da otvori svoju međunarodnu razvojnu agenciju – TICA u Bosni i Hercegovini.

Zamjenici ministara su razmijenili informacije i o multilateralnoj saradnji dviju država u međunarodnim organizacijama i tijelima, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.