Svjetski poznati dizajnerski studio uspješno posluje u Starom Gradu

0

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić ugostio je u petak vlasnice i osnivačice Kaftan Studija Nerminu Hodžić i Eminu Hodžić Adilović, koje dugi niz godina uspješno posluju u općini Stari Grad, a njihov uspjeh i talenat odavno je poprimio svjetske razmjere.

Sestre Nermina i Emina osnovale su ovaj dizajnerski studio po završetku Likovne Akademije u Sarajevu, s jasnom umjetničkom vizijom i ciljevima, a svoje početke kao i planove za budući razvoj neraskidivo vežu upravo za Stari Grad gdje trenutno rade na opremanju novog studija, objavljeno je iz ove Općine.

Općini Stari Grad, ali i cijelom Sarajevu i Bosni i Hercegovini donijele su zapažene internacionalne rezultate na polju modnog dizajna, a njihove kreacije našle su se na prestižnim svjetskim događajima i medijima kao što su: ceremonija dodjele Oscara, Zlatnog globusa, nagrade Emmys, na snimanju za magazin Variety gdje je njihov dizajn nosila muzička legenda Chaka Khan, u magazinima kao što su Vogue US, Elle, Cosmopolitan, Lofficel itd.

Pandemija korona virusa zaustavila je ekonomiju i ostavila velike posljedice na privredu, a kako su istakle vlasnice Kaftan studija, lokalna zajednica im je pružila pravu podršku u pravo vrijeme.

“Načelnik Hadžibajrić je u vrijeme lockdowna zbog korone prvi donio odluku o oslobađanju od plaćanja zakupnina i to je zaista puno značilo svima. Time smo, recimo, mogli pokriti troškove za doprinose i to je za nas bila ogromna stvar,” kazala je Emina. I pored činjenice da je stanje i dalje teško i neizvjesno, Emina i Nermina vrijedno rade na otvaranju novog prostora koji im je dodijelila Općina Stari Grad i uskoro najavljuju nove projekte.

“Želimo da pokrenemo jedan showroom, gdje bi svakog mjeseca pravili određene događaje i pokazali da se i pored ovih okolnosti ipak nešto radi i dešava jer najbolji umjetnički radovi  nastaju baš u ovakvim vremenima,” ispričala je Emina.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić je istakao da se pažljivo prati situacija u privredi i stanje u kojem su se našli građani usljed pandemije, te da lokalna zajednica na različite načine pomaže svima koji su osjetili posljedice korone.

“Svojim radom predstavljate našu općinu u najljepšem svjetlu, ne samo u BiH, nego i mnogo šire. Mi smo ponosni na vaše uspjehe i svakako ćemo nastojati i u narednom periodu da oni koji promoviraju našu općinu i ostvaruju zapažene razultate u svom poslu imaju što bolje poslovno okruženje i uslove rada u Starom Gradu,” izjavio je načelnik Hadžibajrić.