Svjetska banka će hitno odobriti 460 miliona eura za Ukrajinu

0

Svjetska banka je povećala iznos hitnog gotovinskog zajma za Ukrajinu na 460 miliona eura  uz doprinose Švedske i Holandije, a odluku treba da odobri bord direktora te međunarodne finansijske institucije, javlja Rojters pozivajući se na dva izvora upoznata sa transakcijom.

Ukrajinska vlada bi mogla da dobije sredstva iz zajma odmah nakon odobrenja odbora, ili najkasnije početkom sljedeće sedmice, rekao je jedan od izvora britanske agencije.

Isplata, organizovana neoubičajeno brzo za tog razvojnog zajmodavca, obezbijedila bi Ukrajini očajnički potreban novac za finansiranje vladinih aktivnosti u borbi protiv ruske invazije, navodi Rojters.

Holandija će dati garancije za povećanje kredita za 95 miliona eura, dok će Švedska garantovati dodatna sredstva od 50 miliona eura, dodaje se u informaciji.

Garancije dvije zemlje omogućit će Svjetskoj banci da ukupan iznos zajma podigne na 460 miliona eura u odnosu na prethodno najavljenih 315 miliona, prenosi Tanjug.

Jedan od izvora upoznatih sa planom rekao je da će se zajam smatrati odobrenim ako do ponedjeljka ne budu uloženi prigovori, napominjući da bi izvršni direktor Rusije mogao da se usprotivi i da zatraži sastanak odbora da razmotri plan, što isplatu može da odloži za dan ili dva.