Švicarske i njemačke banke uvode naknadu na velike depozite

0

Ukoliko imaju depozit veći od 500.000 franaka, štediše u švicarskoj državnoj banci Postfinance plaćaće naknadu do jedan odsto na iznos koji prelazi taj limit.

Kako navodi Bloomberg, manje banke u Njemačkoj i Švicarskoj i dalje se muče s pronalaskom odgovora na negativne kamatne stope koje su centralne banke nametnule prije nekoliko godina. Zato je nekoliko njih posljednjih dana najavilo nove strategije: neke uvode, neke otkazuju, a neke mijenjanju “kaznene” kamatne stope na štednju, prenosi Jutarnji.hr

Budući da je riječ o državnoj banci koja ne može voditi samostalnu politiku pri pozajmljivanju novca, na raspolaganju nemaju mnogo opcija kako bi smanjili teret negativnih kamatnih stopa. Drže li depozite na računu u Švicarskoj nacionalnoj banci, poslovne banke plaćaju penale od 0,75 odsto.

U ECB-u, pak, negativne kamatne stope iznose 0,4 odsto. Centralne bankarske institucije tako su namjeravale podstaći banke na veće odobravanje kredita, a u slučaju Švicarske i spijrečiti pritisak na franak.

Na sličan korak kao i Postfinance, odlučila se i njemačka Hamburger Sparkasse, najveća banka u zemlji po visini depozita, a opravdava ga visokim troškom likvidnih sredstava. Od septembra će štediše koji na računu imaju više od 500.000 eura u toj banci plaćati naknadu od 0,4 odsto.

Istovremeno, Hamburger Volksbank je odlučio da povuče odluku o kažnjavanju štednje veće od pola miliona eura sa 0,2 odsto. To obrazlažu činjenicom da je veći broj štediša koji su bili pogođeni tom mjerom povukao depozite, pa je ostalo samo nekoliko klijenata koji na računu imaju više od 500.000 eura, prenosi Jutarnji.hr