Švicarska razmatra nacionalizaciju banke Credit Suisse

0

Švicarske vlasti razmatraju punu ili djelimičnu nacionalizaciju banke Credit Suisse kao rezervnu opciju u slučaju da švajcarski bankarski gigant UBS ne uspije da preuzme ovu ugroženu banku.

Vrijeme za dogovor UBS i Credit Suisse ističe, a samim tim i raste mogućnost za nacionalizaciju Credit Suissa prije nego što se berze otvore, prenosi Tanjug.

UBS želi da kupi svog glavnog konkurenta Credit Suisse za otprilike milijardu eura. Ponuda od 0,25 švajcarskih eura po dionici dokazuje da je banka Kredi Suis “u ozbiljnim problemima i potencijalno bezvrijedna”, izjavio je direktor firme Konfluente kapital Frederik Hildner.

Predstavnici Kredi Suisa smatraju da je ova ponuda nedovoljna i kažu da će ona oštetiti dioničare i zaposlene koji imaju udio u ovoj banci, ali nemaju previše prostora za pregovaranje, jer su druge opcije još bolnije. Kredi Suis je pred teškim izborom, konstatuje Bloomberg.

 Ako ova banka bude otkupljena po niskoj cijeni i bez učešća dioničara, može da očekuje njihove tužbe. Ako preuzimanje ne bude završeno prije otvaranja berzi u ponedeljak ujutru, može da se desi nešto još gore, zaključuje Bloomberg.